Mineralnom vodom greju hotel

Izvor: Politika, 07.Feb.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mineralnom vodom greju hotel

Podzemnu termalnu vodu, punu magnezijuma, koriste za zagrevanje u hotelu „Olimp“ na Zlatiboru

Zlatibor –Termalne podzemne vode iz dubina Zlatibora, čije postojanje je potvrđeno višegodišnjim istraživanjima stručnjaka Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda, sve više se koriste. Posle prvih koraka u primeni – podnog zagrevanja Kraljevog trga i jedne kraće ovdašnje saobraćajnice – evo prvenca i među ugostiteljima: poznati hotel „Olimp“, sa 3.000 kvadrata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od pre mesec dana zagreva se geotermalnom vodom.

Stiže ona u „Olimp“ iz zemlje, sa jednog izvorišta pored hotela 100 metara dubokog, kapaciteta oko 12 litara u sekundi. Da bi je koristili za grejanje, njenu podzemnu temperaturu od 10 stepeni toplotnim pumpama podižu na 50 stepeni. A ta prirodna voda ima i lekovita svojstva, može da se flašira: u njoj je, kažu ovde, 59 odsto magnezijuma.

Sve je, praktično, počelo pre četiri godine, otkad stručnjaci geolozi, u okviru važnog razvojnog projekta korišćenja obnovljivih izvora energije koji finansira opština Čajetina, istražuju izvorišta termalnih i lekovitih voda Zlatibora. To istraživanje prva je podržala uprava hotela „Olimp“. Uložili su novac da se na delu hotelskog placa napravi duboka bušotina i termalna voda je kao gejzir počela tu da šiklja.

– Bilo je prilično ulaganja da bi primena krenula. Od projekata, dozvola, istražnih prava do bušenja i automatike pod zemljom, a najviše za nabavku tri toplotne pumpe sa automatikom. Uložili smo oko 160.000 evra da bismo termalnu vodu mogli da koristimo za grejanje. Ali nismo se pokajali, uštede su znatne, uloženo će nam se za četiri-pet godina vratiti – objašnjava za „Politiku“ Miodrag Ilić, upravnik hotela „Olimp“.

Do sada se ovaj hotel grejao na lož-ulje, a korišćenjem podzemne vode, uz ekološku korist od prelaska na čistiji energent, čak pet puta su im smanjeni izdaci za grejanje. Košta ih, praktično, samo struja za rad toplotnih pumpi. Za sada zagrevaju 3.000 kvadrata hotelskog prostora. Do leta će biti završena gradnja pokrivenog bazena u sastavu „Olimpa“, pa će se i voda u tom kupalištu, pošto nabave još jednu toplotnu pumpu, zagrevati iz zemlje. Trenutno ovde koriste šest litara podzemne vode u sekundi, s tim što su mogućnosti ovog izvorišta dvostruko veće.

– Voda koju smo dobili je čista i kvalitetna, može se višenamenski upotrebiti: ne samo za grejanje objekta, već i za piće, pa i flaširanje u budućnosti jer obiluje magnezijumom. Ovim smo dugoročno rešili pitanje energije za potrebe hotela. Zahvalni smo stručnjacima sa Rudarsko-geološkog fakulteta, a i oni mogu da budu zahvalni nama što smo prvi hrabro prihvatili njihovu ideju, u vreme kad je bilo i onih koji nisu verovali da je temperaturu podzemne vode toplotnim pumpama moguće pet puta podići – napominje Miodrag Ilić, koji je za doprinos razvoju turizma nedavno nagrađen priznanjem „Kapetan Miša Anastasijević“.

B. Pejović

objavljeno: 08.02.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Termalne vode iz podzemnih jezera greju Zlatibor

Izvor: Blic, 08.Feb.2013, 03:01

Podzemni rezervoari vode, termalne, pijaće, lekovite, u čiju eksploataciju je na Zlatiboru uložen veliki novac, počeli su da otplaćuju uloženo. Hotel „Olimp“, koji se greje iz jednog takvog izvora, višestruko je uštedeo na potrošnji energenata...Maja 2009. ispod dvorišta „Olimpa“ geološke...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.