Milunka Savić –  najodlikovanija žena Velikog rata

Izvor: RTS, 11.Nov.2016, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milunka Savić – najodlikovanija žena Velikog rata

Velika u Velikom ratu, velika u miru. Majka četiri ćerke, od kojih je tri usvojila i, pored njih, odškolovala još tridesetoro dece. Milunka Savić.
Milunka Savić je tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata dobila čin narednika srpske vojske, sedam odlikovanja – i nekoliko rana.

Spretna i sa puškom i sa bombom – Milunka je postala najodlikovanija žena Velikog rata.
"Karađorđeva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zvezda, dva ordena Legije časti, imala je Albansku spomenicu i još neke ordene", kaže njen unuk Dejan Stankov.
Posle Velikog rata Milunka je dobila imanje i mali stan, radila je kao čistačica, ali je sećanje na nju je bledelo. Sahranjena je u porodičnoj grobnici bez vojnih počasti.
U okviru obeležavanja 40 godina od smrti Milunke Savić, posmrtni ostaci heroine preneti su novembra 2013. u Aleju velikana na Novom groblju.
Autorka filma "Milunka Savić – heroina Velikog rata" Slađana Zarić je istakla da je RTS pre tri godine, u saradnji sa drugim institucijama, pokrenuo projekat koji je imao nekoliko faza.
"Kada sam počela da radim dokumentarni film od familije sam dobila fotografije i tako se rodila i ideja da se napravi izložba o Milunki Savić", navodi Slađana Zarić.
Njen unuk takođe ističe da su zahvaljujući inicijativi RTS-a njeni posmrtni ostaci prebačeni u Aleju velikana.
Nedavno je završena i obnova rodne kuće heroine u Koprivnici kod Jošaničke banje, gde je prošlog meseca organizovana i manifestacija "Dani Milunke Savić".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.