Milovanović: Neka malinari prete, ništa od dogovora

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2011, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milovanović: Neka malinari prete, ništa od dogovora

BEOGRAD - Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović izjavio je da je zahtev proizvođača malina za davanje subvencija od 26 dinara po kilogramu tog voća nerealan, i da kao takav ne može biti ispunjen.

On je nakon razgovora sa predstavnicima proizvođača maline iz zapadne Srbije rekao da njihov način izražavanja nezadovoljstva, odnosno protesti neće doprineti postizanju dogovora sa hladnjačarima i da su adekvatan dijalog i komunikacija jedini put za rešavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << problema u toj vrsti proizvodnje.

Milovanović je istakao da je hladnjačarima sa teritorije cele Srbije na raspolaganju mogućnost da preko Fonda za razvoj uzmu povoljne kredite i na taj način malinarima isplate traženu akontnu otkupnu cenu maline od 100 dinara za kilogram.

Milovanović je podsetio da su hladnjačari i proizvođači iz Ariljskog kraja nedavno uspeli da na takav način reše probleme koji su postojali, napominjući da će Fond za razvoj veoma brzo početi sa isplatom tih sredstava.

"Imamo pouzdane informacije i saznanja koja ukazuju da će i druge hladnjače sa teritorije Srbije ući u ovaj finansijski aranžman sa Fondom za razvoj koji će konačno rezultirati i višom cenom za maline", rekao je Milovanović.

On je napomenuo i da Ministarstvo već osam nedelja, odnosno dva meseca, ima intenzivnu komunikaciju sa svim udruženjima proizvođača, kao i sa svakom hladnjačom "koja čini iole respektabilnog učesnika na ovom tržištu, a koja se bavi otkupom i izvozom maline".

Predstavnici Unije proizvođača maline i drugog jagodastog voća pak smatraju da su njihovi zahtevi "potpuno realni", jer je, kako je istakao predsednik te unije Dragiša Terzić, "malina kultura koja državi donosi više od 150 miliona evra deviznog priliva".

"Mi ćemo se u narednom periodu organizovati, nećemo dozvoliti da ove godine radimo malinu ispod cene koštanja koja ne može da pokrije osnovne troškove", naglasio je Terzić u izjavi novinarima nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine.

Kako Terzić tvrdi, po procenama stručnjaka, "cena koštanja kilograma maline je 1,1 evro, a ljudima se plaća 0,75 evra".

Terzić nije mogao da odgovori na pitanje kakve dalje poteze planiraju da preduzmu malinari, ističući da se delegacija "vraća u svoja mesta da kaže ljudima koji već četvrtu noć spavaju na ulici da su još jednom prevareni".

Proteste članova Unije proizvođača maline, kako tvrdi Terzić, juče su podržala i razna udruženja poljoprivrednika iz Valjeva i okoline Čačka, dok su neke organizacije stočara iz Mačve, Srema i Pocerine najavile izlaske na puteve, u znak solidarnosti sa malinarima.

Malinari sa područja Zlatiborskog i Moravičkog okruga već četvrti dan, okupljanjem na putevima u osam opština, protestuju zbog, kako smatraju, nepovoljne cene za svoj glavni proizvod.

Njihovi zahtevi su jedinstvena akontna otkupna cena od 100 dinara za kilogram, državna stimulacija od 26 dinara po kilogramu i proglašenje maline za strateški proizvod.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.