Izvor: Blic, 27.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Razmatramo proglašenje elementarne nepogode

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodan Milosavljević izjavio je danas da su posledice suše i požara u Srbiji katastrofalne i da se zbog toga razmišlja i o predlogu da se proglasi stanje elementarne nepogode.

"Ministarstvo svakodnevno prati situaciju na terenu i priprema se za preduzimanje mera ali u ovom trenutku nisam spreman da tako nešto obećam niti da budem konkretniji dok se precizno ne proceni i utvrdi veličina štete od suše", izjavio je Milosavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na pres konferenciji u Društvu agrarnih novinara u Novom Sadu. Proglašenje elementarne nepogode podrazumeva značajne finansijske posledice i odluku o tome mora da donese Vlada Srbije posle kompletnog sagledavanja situacije, napomenuo je ministar. On je istakao da je suša opasno ugrozila većinu prolećnih poljoprivrednih kultura a najgore je stanje kukuruza čiji bi rod, prema najnovijim prognozama, mogao da bude i do 30 odsto manji od nedavno planiranih 6,5 miliona tona.

"Na površinu izlaze svi problemi Srbije iz prethodnih godina koji su prouzrokovali ovakvo stanje useva, a pre svega nedostatak sistema za navodnjavanje", rekao je Milosavljević podsetivši da je juče sa Svetskom bankom potpisan ugovor o kreditu za našu poljoprivredu od 62,5 miliona evra od kojih je 50 miliona evra namenjeno navodnjavanju i odvodnjavanju.

I u republičkom budžetu za iduću godinu trebalo bi da bude predviđeno znatno više novca za vodoprivredu kako bi ozbiljno počeli da rešavamo veliki preblem suše s čijim posledicama ćemo se suočavati i narednih godina, kazao je ministar. Podsetivši da je Vlada Srbije formirala Centralni štab za borbu protiv požara, kojim će rukovoditi MUP, on je rekao da će biti razmotrene mogućnosti za nabavku opreme, vozila i novih aviona i modernizovanje postojećih vojnih helikoptera za gašenje požara.

Milosavljević je napomenuo i da se razmišlja o formiranju agencije , uprave ili čak ministarstva za vanredne situacije jer poplave, suše, požari ili druge elementarne nepogode i nesreće često pogađaju našu zemlju.

Apel građanima da pomognu vatrogascima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodan Milosavljević ponovio je danas, u ime Vlade Srbije, apel stanovništvu da se značajnije i odlučnije uključi u gašenje požara koji su u našoj zemlji zahvatili oko 12.000 hektara šuma, livada i pašnjaka.

Građani bi morali da budu mnogo aktivniji i da pomognu koliko god mogu vatrogascima, Žandarmeriji, Vojsci i ostalima u gašenju požara, naglasio je Milosavljević i dodao da smo ovih dana bili svedoci i poraznih slika da "jedni rade i gase, a neki sede i piju pivo".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.