Milosavljević: Ne osećam se lično odgovornim

Izvor: Politika, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Ne osećam se lično odgovornim

Zbog sumnje na grešku u lečenju, svake godine Sudskomedicinski odbor, kao najmerodavnije telo na Medicinskom fakultetu, razmatra i do 15 spornih lečenja ili medicinskih postupaka

Sutra se navršava mesec dana od tragične smrti trogodišnje Anje Grahovac koja je umrla posle operacije obavljene u privatnoj ordinaciji "Perfekta". Ministar zdravlja, profesor dr Tomica Milosavljević, na naše pitanje da li oseća i ličnu odgovornost odgovara odrečno. On tvrdi da je učinio apsolutno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sve što je bilo u njegovoj moći i zamera stručnim udruženjima što nisu osudila prekršaj lekarske etike.

Iz Lekarske komore je najavljeno da će slučaj Anje Grahovac razmatrati, ali – 2008. godine. Jedna od novih mera u zdravstvu stupiće na snagu 1. januara 2009. godine – više neće biti dopunskog rada i mogućnosti da se, kao do sada, u slučaju ordinacije "Ilić" – radi u porodičnoj manufakturi.

– Pozvao sam zdravstvene radnike u Srbiji da nijednog trenutka ne zaborave pravila koja diktira lekarska etika i koja moraju da budu poštovana. Zato nije smelo da se dogodi da lekari operišu trogodišnje dete u ustanovi koja nije registrovana za lečenje dece, da izvrše operaciju oka u ordinaciji koja je dobila dozvolu za obavljanje intervencija iz domena estetske hirurgije. To bi značilo da urolozi mogu da operišu srce, ortopedi glavu i da vlada anarhija. To nije smelo da se dogodi – kaže za "Politiku" ministar zdravlja Milosavljević.

Dr Milosavljević, uz najdublje saučešće porodici, kaže da je, čim je dobio prvu informaciju iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta da je devojčica posle operacije izvedene u privatnoj ordinaciji na tom institutu, pokrenuo apsolutno sve što je bilo u njegovoj moći. Prvo je, kaže, istog časa naložio sprovođenje vanrednog nadzora u privatnim ordinacijama u kojima je lečena i operisana trogodišnja devojčica, naložio je zabranu rada, a zatim sav materijal i nalaze zdravstvenih inspektora prosledio tužilaštvu, Srpskom lekarskom društvu, Lekarskoj komori, Etičkim komitetu...

– Kao ministar uradio sam sve, ali ja ne mogu da budem i sudija i tužilac i predsednik Lekarske komore. Ne mogu da verujem da lekarska komora ne može da zakaže sednicu po hitnom postupku, nego pominje januar 2008. godine. Ministar zdravlja je po definiciji gromobran za sve što je loše u sistemu, a tvrdim vam da smo u sistemu od donošenja novog zakona 2005. godine mnoge stvari promenili nabolje. Nikada ništa nisam sakrio, niti gurnuo pod tepih. I devedesetih su se događale tragične situacije u zdravstvenim ustanovama, ali se o tome nije javno raspravljalo. Ne osećam se lično odgovornim, jer sam u konkretnom slučaju uradio sve što sam kao ministar mogao. Zašto bih bio lično odgovoran za postupanje ovih lekara koji su sada pod istragom? Ja ne mogu da odgovaram za svakog od 25.000 zdravstvenih radnika, ali sam odgovoran za unapređenje sistema i za smanjivanje rizika svake intervencije na minimum – kaže dr Milosavljević.

Ipak, da li su u konkretnom slučaju zdravstveni inspektori mogli da stignu pre roditelja do ordinacija koje su radile u nelegalnim okolnostima i da spreče tragediju?

– Samo od 1. januara do 31. maja zdravstvene inspekcije su zatvorile 89 privatnih ordinacija koje nisu ispunjavale zakonske i stručne uslove za rad. Javnost mora da nam veruje: inspektori su svakoga dana na terenu, ali ja nemam 25.000 inspektora da čuva i gleda šta radi 25.000 zdravstvenih radnika. Do tragičnog događaja nikada nisam čuo za privatne ordinacije "Ilić" i "Perfekta". Procenjujemo da u Srbiji ima između 3.000 i 4.000 ordinacija – odgovara ministar zdravlja.

U medicini greške se dešavaju, i to niko ne spori. Ljudski je pogrešiti, a lekari nisu bogovi, već samo ljudi. Međutim, stiče se utisak da u Srbiji lekari retko odgovaraju za svoje greške u odnosu na svoje kolege u razvijenim zapadnim zemljama. Ministar zdravlja, međutim, ne slaže se sa našom primedbom da se u Srbiji lekarima retko sudi. Ipak, odgovor na pitanje koliko je lekara zbog nesavesnog lečenja na sudu, kaže, ne treba da da ministar zdravlja, već organi pravosuđa. Zato ministar dodaje da svake godine Sudskomedicinski odbor, kao najmerodavnije telo na Medicinskom fakultetu, zbog sumnje na grešku u lečenju, razmatra i do 15 zahteva, odnosno spornih lečenja ili medicinskih postupaka i dodaje da to nije mali broj.

Smrt trogodišnje devojčice ne može da se objasni kao obična lekarska greška. Devojčica se ne može vratiti, ali može li neko garantovati da će ovaj slučaj biti prekretnica u našem zdravstvu, da ćemo i mi, kako to rade u razvijenim zemljama, oduzimati licence za rad onima koji greše i time sačuvati ugled pažljivih i stručnih lekara, kojima svakoga dana poveravamo svoje zdravlje i život?

– Sramota je za struku da neko pristane da operiše trogodišnje dete u ordinaciji koja za takvu operaciju nema dozvolu. Bruka je da se o tome ne vodi računa. Opet, moraju da se utvrde sve okolnosti tokom trajanja operacije, jer svaka anestezija nosi rizik, ma koliko se mi trudili da taj rizik svedemo na minimum. To mora da se uradi zbog onih koji čekaju na operaciju, da veruju lekarima... Mediji su mnoge stvari nestručno tumačili – kaže Milosavljević.
Olivera Popović

--------------------------------------------------------------------------

Tuča doktora za vreme operacije

Za priču o sukobu lekara Univerzitetske dečje klinike u Beogradu, Spasoja Radulovića i Dragana Vukanića, koji su devojčicu ostavili otvorenog stomaka na operacionom stolu i otišli da se tuku, javnost je saznala na stranicama "Politike". Direktoru Univerzitetske dečje klinike u Beogradu, dr Zoranu Krstiću, nije se nimalo dopalo što je naš list obelodanio ono što je on sam, pre dve i po godine, sačuvao od javnosti. Po izbijanju skandala i žestokih reakcija ogorčene javnosti, čovek kome je povereno da vodi računa da se u Tiršovoj poštuje radna disciplina i ne krši medicinska etika nalazio je različita opravdanja za svoje osoblje, a našem listu je uputio i protesno pismo (koje smo takođe objavili) svrstavajući "Politiku" zbog ovakvih natpisa u red tabloida.

Nisu, naravno, novine u Srbiji, ni ozbiljne ni tabloidne, krive za kršenje lekarske etike u Tiršovoj. Stvarni apsurd ove priče je da se za nju saznalo tek posredstvom suda, i to ne zato što su roditelji devojčice koja je za vreme tuče bila pod anestezijom tužili kliniku u Tiršovoj. Nisu tužili: oni, po svoj prilici, nemaju pojma o tome što se desilo jer ih direktor Krstić o tome nije obavestio. Stvar je do suda došla zato što je jedan od lekara pokrenuo privatnu tužbu protiv drugoga, jer su mu nanete sledeće ozlede: krvni podlivi na glavi, rascep donje usne, rasklimani zubi i prelom kažiprsta leve šake.

Nastavak postupka protiv dr Radulovića, kojeg optužnica Drugog opštinskog tužilaštva u Beogradu tereti da je kolegi Vukaniću naneo teške telesne povrede, biće naknadno određen zbog "sprečenosti sudije da vodi postupak".
M. D.

[objavljeno: 03.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.