Milijarda dolara od vojne industrije

Izvor: Glas javnosti, Beta, 03.Avg.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milijarda dolara od vojne industrije

KRALJEVO  - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izrazio je očekivanje da će vojna industrija Srbije uskoro potpisati ugovore o izvozu proizvoda vredne milijardu dolara.

"U danima pred nama nadamo se konačnom potpisivanju ugovora od prvih milijardu dolara izvoza naše odbrambene industrije i ubeđeni smo da će taj priliv uposliti naše građane i omogućiti povećanje budžeta za našu vojsku", rekao je Šutanovac na svečanosti povodom obeležavanja Dana avijacije na vojnom aerodromu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Lađevci kod Kraljeva.

Ministar je dodao da je pokrenut razvojni program u oblasti remonta, naoružanja i vojne opreme, kao i da Vojska Srbije ima veoma važan "privredno-ekonomski karakter" jer su u prethodnim godinama sklopljeni izuzetno važni ugovori sa stranim državama.

Time se "pomaže odbrambena industrija i upošljava više desetina hiljada radnika", rekao je Šutanovac.

Ministar je izrazio očekivanje da će od naredne godine iz budžeta biti izdvajana sredstva za revitalizaciju srpske vojne avijacije.

"Zbog velike svetske ekonomske krize Vojska Srbije ima određene probleme, vazduhoplovstvo je njom najviše pogođeno tako da nam je želja da u buddžetu za sledeću godinu obezbedimo veća sredstva i pokušamo da ga revitalizujemo", rekao je on.

Šutanovac je kazao da je "jedan od važnih segmenata" aktivnosti Ministarstva odbrane konverzija vojnih aerodrome u Lađevcima, Batajnici, a možda i u Ponikvama i Kovinu.

Šutanovac je izrazio očekivanje da će aerodrom u Lađevcima sledeće godine u ovo vreme biti osposobljen za civilne namene.

"Osposobljavanjem Lađevaca za civilne letove pomoći ćemo razvoj celog regiona i sa ovog aerodroma će leteti kako oni koji odlaze na godišnje odmore, tako i oni koji izvoze proizvode iz ove zemlje", rekao je ministar odbrane.

Ministar odbrane je kazao da je u prethodne dve godine remontovano sedam letelica, dok je 15 još na remontu.

"Povećali smo nalete naših pilota sa 20 na 30 sati i želimo da se fokusiramo na mlađe kadrove, da oni budu uključeni u međunarodnu razmenu i školovanje", rekao je on.

"Deo naše strategije, uprkos otežavajućim okolnostima na unutrašnjem i svetskom planu, bio je da ostvarimo napredak u gotovo svim oblastima odbrane naše zemlje, i u tom smislu smo zaokružili normativno-pravnu regulativu, izvršili reformu vojnog zdravstva i školstva koje su prepoznate i van granica naše zemlje", rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane prisustvovao je obeležavanju Dana avijacije sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnikom Milojem Miletićem.

Povodom Dana avijacije, koji se obeležava u znak sećanja na 2. avgust 1893. kada se prvi put zvanično pominje vazduhoplovstvo u tadašnjoj srpskoj vojsci, na vojnom aerodromu Lađevci je izveden letački program.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.