Milija Jelić, heroj našeg doba

Izvor: RTS, 29.Dec.2018, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milija Jelić, heroj našeg doba

Milija Jelić iz Radobića kod Mionice zlatnu plaketu "Najplemenitiji podvig godine“ Večernjih novosti dobio je 2008. godine kao četrnaestogodišnjak koji brine o mlađoj sestri, bolesnom ocu, obrađuje zemlju i radi sve poslove u domaćinstvu. Posle deset godina proverili smo gde je heroj našeg doba.
Milija Jelić iz Radobića nadomak Mionice tri godine radi u valjevskom "Krušiku", na određeno vreme. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kad završi posao u fabrici, odmenjuje sestru Milicu u domaćinstvu. Brine o stoci i ogrevu.

Kada je imao deset godina, pored bolesnog oca i mlađe sestre, a bez majke, sav teret u seoskom domaćinstvu preuzeo je na svoja pleća. Za njegov podvig javnost u Srbiji saznala je kad mu je bilo četrnaest.
"U to vreme sam baš mnogo učio, ali s obzirom kako su ljudi pomagali, kako je sve išlo, tako mi olakšavalo. Pa, eto, što kažu, u firmi toj gde radim mnogo bi mi značilo da dobijem posao za stalno i tu objekat da napravim za krave i, što kaže, to je onda sve kompletirano", kaže  Milija Jelić iz Radobića kod Mionice.
U proteklih deset godina život u domaćinstvu Jelića menjao se nabolje. Milija se opremio mehanizacijom, te obrađuje deset hektara. Četriri i po je u vlasništvu Jelića, ostalo uzima u zakup. Od jesenas porodica je brojnija.
"Brat se oženio u septembru. Dobila sam snajku. Čekamo i prinovu", rekla je Milica Jelić, Milijina sestra koja dodaje da je srećna.
"Milija je počeo rano da radi, naučio je sve. Kad ja ne znam da uradim, njemu je i to čak čudno. Pa, dobro, privikavamo se još uvek. A da, očekujemo prinovu, pa ćemo posle i tome da se privikavamo", rekla je Violeta Jelić, Milijina supruga.
"Hvala Bogu, normalno, moraš biti ponosan kad napreduje i kad ide kako treba. Normalno, moraš biti ponosan", kaže Radomir Jelić, otac.
Milija kaže da su u protekloj deceniji stekli brojne prijatelje, ali i još jednog člana porodice.
"Branko Stanković kao da je član porodice", rekao je Milija.
Milija Jelić odmalena gradio je sebe radom, trudom i plemenitošću. I sa malo reči govorio je mnogo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.