Izvor: Blic, 30.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milićev legat ipak pred očima javnosti

KRUŠEVAC - Posle više od osam godina legat Milića od Mačve, sa oko 120 slika, akvarela i grafika, uskoro bi trebalo da bude dostupan javnosti. O legatu bi brigu trebalo da preuzme Kulturni centar, a po rečima Dragana Azdejkovića, gradonačelnika Kruševca, bogata zaostavština Milića od Mačve će biti dostupna javnosti i ljubiteljima umetnosti.

- Predlog lokalne koalicije je da se legat Milića od Mačve da na upravljanje Kulturnom centru. Da bi se to realizovalo, bilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neophodno doneti odluku kojom se Kulturnom centru omogućava da obavlja delatnosti muzeja, galerija i zbirki. Problem je bio i sudski proces koji je vođen oko celokupne zaostavštine Milića od Mačve. Jedna od njegovih bivših supruga je zapretila još pre pet godina da će nas tužiti ukoliko izložimo njegov rad. Sada je i to rešeno - objašnjava Azdejković.

Galerija Milića od Mačve u Kruševcu, sa oko 120 slika kosovskih tema pod nazivom „Kosovo, prvi prag Srbije", koje je čuveni slikar zaveštao „voljenom carskom gradu Kruševcu", otvarana je dva puta. Prvi put pred izbore 2000. godine, a drugi put na Vidovdan 2003. godine. U oba slučaja nije dugo bila dostupna javnosti zbog brojnih problema.

Prvi problem je bio status legata, odnosno nerešeno pitanje da li će to biti samostalna ustanova ili u okviru kruševačkog Narodnog muzeja. Takođe, bile su nejasne i odredbe ugovora o poklonu kojim se u članu 6 predviđa prodaja slika i serigrafija. Nakon svega je taj član protumačen kao otvorena mogućnost da se prodaju neka druga dela poznatog umetnika, ali ne i ona koja pripadaju legatu.

Na čitavu zbrku se nadovezao i problem sa zgradom. Ostavljajući poklon Kruševcu, Milić je postavio i nekoliko uslova: stalna postavka je trebalo da bude u objektu koji gleda ka crkvi Lazarici, zatim je preporučio raspored prostorija, katalog i monografiju. Zato je za galeriju izabrana stara zgrada žitnog mlina, građena u tri nivoa, da bi, kako je Milić govorio, „proizvodila poput žitnog mlina duhovnu lepotu i prenosila je generacijama koje dolaze". Pomenuta zgrada, međutim, nekada je pripadala porodici Matić, a neposredno pre otvaranja galerije ispred nje su demonstrirali predstavnici Odbora za zaštitu privatne svojine tvrdeći da lokalna vlast „ponovo otima ono što je jednom već oteto".

„Obretenje glave Lazareve"

Jedno od najznačajnijih Milićevih dela, mural „Obretenje glave Lazareve", nalazi se u holu Doma sindikata. Rađena je povodom 600 godina od osnivanja grada Kruševca, a u komunističkoj histeriji krajem sedamdesetih godina prošlog veka bilo je čak predloga da se prekreči. Skulptura „Majka Srpkinja i majka Grkinja", takođe Milićevo delo, postavljena je u parku Kosturnica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.