Milenijalci – kakvi su kao radna snaga?

Izvor: NovaEnergija.net, 04.Apr.2016, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milenijalci – kakvi su kao radna snaga?

Kompanije moraju da se suoče sa rapidnim porastom milenijalaca kao radne snage. Drugačiji način na koji se mlađa populacija ponaša stvara haos u HR sektoru. Mnogo je istraživanja urađeno i članaka napisano o milenijalcima (generacija rođena između 1982. i 2004. godine, što uključuje zaposlene od 21. do 33. godine). Pošto će milenijalci činiti 75% radne snage do 2030. godine, za samo 14 godina, kompanije moraju da brzo uključe rezultate tih istraživanja u programe zapošljavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << i zadržavanja.
Mnogi milenijalci ne vide potrebu da ostanu kod jednog poslodavca više od godinu dana. Zapravo, misle da je za karijeru dobro menjati kompanije. Ovo je potpuna suprotnost u odnosu na prethodnu Baby Boomer generaciju, kada su radnici ostajali u jednoj kompaniji decenijama.
Ovo činjenica znatno otežava zapošljavanje. Pozicije koje su prosečno bile popunjene oko 3 godine, sada se menjaju jednom godišnje, što stvara 3 puta više posla za HR sektor. Kompanije ne zapošljavaju dodatne ljude u tom sektoru, što znači da pronalaženje adekvatnih osoba za poziciju traje duže, ona se ne popuni na vreme i produktivnost se zbog toga drastično smanjuje prethodnih godina.
Šta žele milenijalci:
Da imaju veliki uticaj i „promene svet“, što znači da žele da rade za kompanije koje imaju i druge težnje osim čistog profita Poslove koji obuhvataju momentalno donošenje odluka tj. ne žele da budu samo karika u lancu Menadžere koji mogu da se poistovete sa njima kao ljudi, prijatelji, da budu jednaki (ne žele klasičan odnos šef – podređeni) Materijalne podsticaje koji nisu samo keš (kapital, akcije i sl.) Nerealna očekivanja  Milenijalci su odrastali u sistemu „svi osvajaju trofej“, nezavisno od veštine ili učinka. Kada odrastu, takav tretman prestaje, što je svojevrstan (što bi rekli komentatori) hladan tuš.
Preporuke za milenijalce
Moraju da prihvate činjenicu da su samo deo ekonomskog društva, a ne centar njega. Poslodavci i vršnjaci imaju mnogo iskustva da podele sa njima. Potrebno je da objasne svoje želje i motivacije poslodavcima, da i oni mogu da uče. Ako nađu dobru kompaniju sa dobrim menadžerom, treba da ostanu u njoj.
Preporuke za poslodavce
Moraju da zaborave na radno mesto iz dobrih, starih dana i da nađu bolji način da treniraju milenijalce, ali i da ih slušaju da bi znali šta oni traže od svojih poslodavaca. Moraju da im ponude izazov i šansu da „promene svet“ i kompanija će imati konstantnost.
Milenijalci i poslodavci moraju da nauče da igraju zajedno, da poštuju potrebe druge strane i daju sve od sebe da naprave sredinu u kojoj svi mogu da daju svoj maksimum.
Izvor: thenextweb.com
Foto: pixabay.com

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.