Izvor: Blic, 15.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović naredio lažno fakturisanje

Milanović naredio lažno fakturisanje

BEOGRAD - Za sve devizne uplate u kešu, počev od 23. marta prošle godine, izdavane su lažne fakture, a Služba u kojoj radim za svaku fakturu poseduje dokaz da je novac predat deviznoj kasi RTS-a - tvrdi Branka Bobić, zaposlena u poslovnoj jedinici uvoz-izvoz RTS-a, čiji se potpis nalazio ispod izjava o prijemu novca u kešu,

o čemu je 'Blic' pisao pre dva dana.

Naime RTS je od stranih TV kuća za koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << davao usluge novac naplaćivao po dvojnim fakturama.

Naša sagovornica dalje tvrdi kako je nalog da se devizne fakture, kod kojih je naplata izvršena u kešu, a to je najveći broj svih deviznih naplata, na predaju finansijama dobila od Stane Mitić, svog rukovodioca.

- Kada sam 24. marta prošle godine tražila da mi potpiše potvrdu da ću to što od mene traži raditi isključivo po njenom nalogu i da preuzima na sebe sve eventualne propuste i greške u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju, ona je to odbila. Još je dodala da 'ako ja neću, mogu da idem iz RTS-a, jer ima ko hoće to da radi - kaže Branka Bobić.

Priču Branke Bobić potvrđuje i desetak njenih kolega, koji se bave pružanjem tehničkih usluga stranim TV ekipama. Za svoju koleginicu Bobićevu, kažu da je izuzetno savestan radnik i da je samo zahvaljujući njoj danas moguće dokumentovati deo mahinacija koje je bivše rukovodstvo RTS-a radilo. Jer, upravo je Branka Bobić spasla dokumentaciju iz požara koji je 5. oktobra izbio u zgradi RTS-a.

Mahinacije sa deviznim fakturama počele su sa prvim danom bombardovanja Jugoslavije. Stana Mitić, tadašnji rukovodilac poslovne jedinice izvoz-uvoz, naredila je da se devize ne predaju banci, a fakture za devizne uplate ne zavode u knjigu faktura, već da se u njoj pod istim brojevima zavode samo malobrojne fakture gde je plaćanje izvršeno redovnim putem, a da će se lažne fakture srediti 'kada za to dođe vreme'. Sektor uvoza-izvoza devize je, uz potvrdu, predavao šefu devizne likvidature Miri Petrović, koja im je i pokazala papir sa potpisom direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića, koji je takvu naredbu i doneo. I ona nam je garantovala da su u svemu tome potpuno čisti.

- Po okončanju bombardovanja pitali smo našeg rukovodioca da li i dalje da normalno fakturišemo devizne uplate, ali nam je rečeno da nastavimo po starom. To je trajalo sve do 5. oktobra, nakon čega smo prešli na normalni sistem fakturisanja, a od popisne komisije koja je formirana 6. oktobra tražili smo da popiše sva sredstva i papire koje smo izneli iz zapaljene zgrade u Aberdarevoj i sklonili na sigurno mesto. Mi smo bili ti koji smo uputili zahtev za finansijsku kontrolu poslovanja i za našeg predstavnika u toj komisiji predložili koleginicu Bobić. Ta ekipa još radi i uskoro bi trebalo da se znaju njeni rezultati - tvrde zaposleni u sektoru uvoz-izvoz.

Koliko je tačno novca umesto u sef Narodne banke otišlo u sef RTS-a niko tačno ne zna. Prema izveštaju za prvih deset meseci ove godine, u kešu je naplaćeno 446.149 DM, dok za prošlu godinu ne postoje podaci. Dokumentacija o tome izgorela je u požaru 5. oktobra, koji je, da li slučajno, prvo izbio u prostoriji sa deviznom kasom i dokumentacijom o gotovinskim naplatama. Srećom, deo dokumentacije je spasen, pa se na osnovu nje lako može utvrditi ko je i na kakav način ogromna devizna sredstva umesto u banku, stavljao u vlastitu kasu. I da li samo u kasu? R.G.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.