Izvor: B92, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mikročipovi za obeležavanje pasa

Beograd -- Uprava za veterinu nabavila 200.000 mikročipova za obeležavanje pasa i 300.000 vakcina protiv besnila za pse i mačke.

Mikročipovi i vakcine, čija će primena početi u septembru, koštale su državu ukupno 41,7 miliona dinara, a značajna sredstva su ušteđena sprovođenjem postupka javne nabavke, jer je cena vakcine bila niža za 40 odsto, a mikročipova za više od tri puta u odnosu na dosadašnje cene na tržištu Srbije, rekao je direktor Uprave za veterinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ministarstva poljoprivrede Miroslav Marinković.

Prema njegovim rečima, vakcine i mikročipovi nabavljeni su u okviru Programa mera zdravstve zaštite životinja, a u cilju podrške iskorenjivanja besnila u Srbiji.

On je rekao da se krajnja cena vakcina i mikročipova koju će plaćati vlasnici životinja još uvek ne zna, ali je naveo kako se predviđa da one budu niže od dosadašnjih.

Kako je objasnio Marinković, kvalitet nabavljenih vakcina protiv besnila namenjene vakcinaciji pasa i mačaka utvrđen je nacionalnim propisima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije za životinje i standardima EU.

One će se distribuirati veterinarskim stanicama, kako bi se obezbedio bolji odaziv građana na vakcinaciju, a posebno u seoskim sredimana koje su najugroženije od šumskog besnila, dodao je on.

Pripremljen je i Pravilnik o načinu vođenja evidencije kod vakcinisanih i obeleženih pasa, koji propisuje i izgled takozvanog Pasoša za kućne ljubimce, usklađen sa propisima EU, dodao je direktor Uprave za veterinu.

Formiranjem savremene Centralne baze, po Marinkovićevim rečima, biće obezbeđen i unos svih podataka i sledljivost u ovom procesu što će olakšati pružanje neophodnih podataka o zdravstvenoj zaštiti pasa i mačaka, kao i bolju kontrolu napuštenih pasa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.