Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miković: Zagađenje iz Rafinerije ili Petrohemije

slPredsednik opštine Pančevo Srđan Miković ocenio je danas da najnovije zagađenje vazduha u Pančevu potiče iz Rafinerije nafte ili iz Petrohemije, a moguće i iz obe fabrike.

Prema merenjima Opštinskog sistema za praćenje aerozagađenja u Pančevu oko 1 sat sinoć na mernom mestu Vojlovica koncentracija benzena bila je 91 mikrogram po kubnom metru vazduha, dok je jutros u 8.30 opala na 74.

Oko 5 sati jutros i koncentracija sumpora skočila je na visokih 25,4 mikrograma >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog čega se veliki broj građana žalio Centru za obaveštavanje, saznaje agencija Beta.

Predsednik opštine Pančevo je radiju Beta RFI rekao da, pošto se radi o povećanoj koncetraciji sumpora i benzena u vazduhu, poslednje zagađenje u Pančevu "izvesno" potiče iz Rafinerije nafte ili Pertohemije, a moguće je i iz obe.

Miković kaže da opštinska uprava u Pančevu sada očekuje nalaz republičkog inspektora za zastitu životne sredine.

"Ono što su nas informisali je da će jedna od mera biti ograničavanje manipulacije, odnosno pretovara materija koje mogu da doprinesu zagađenju", rekao je Miković.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine Vladimir Stojanović izjavio je danas Radio Pančevu da najnovije zagađenje ne može da direktno poveže sa pančevačkim hemijskim fabrikama, ali ih nije ni isključio kao moguće uzročnike.

Prema njegovim rečima, u redovnom procesu rada nije došlo do zagađenja.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine danas je saopštilo da je republički inspektor jutros započeo vanredni nadzor u Rafineriji nafte zbog prijave građana da je prošle noći i jutros bila povećana koncentracija benzena u vazduhu.

Prema navodima Ministarstva, u toku je analiza rada Rafinerije u poslednjih 48 sati.

Po završetku inspekcije biće sačinjen izveštaj i javnost obaveštena o detaljima, piše u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.