Izvor: RTS, 09.Mar.2021, 17:13

Mihajlović: Zgrožena sam seksualnim uznemiravanjem na grupama za dopisivanje, pozivam žene da ne trpe nasilje

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kaže da je zgrožena i šokirana poslednjim slučajevima seksualnog uznemiravanja i proganjanja žena na raznim grupama za dopisivanje.
Zorana Mihajlović je istakla da ohrabruje svaku ženu koja je žrtva nedoličnog ponašanja da to prijavi nadležnim institucijama.

"Ko ste vi, muškarci, koji mislite da imate pravo da žene maltretirate, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ucenjujete i ponižavate? Ohrabrujem svaku ženu koja je žrtva ovakvog nedoličnog ponašanja da iste prijavi nadležnim institucijama", istakla je Mihajlovićeva.
Ministarka Mihajlović je podsetila da je država, između ostalog, izmenila i Krivični zakonik, te da su seksualno uznemiravanje i proganjanje prepoznati kao krivična dela.
"Zato pozivam žene da ne trpe nasilje, ponižavanja i ucene, već da slučaj prijave policiji ili da podnesu krivičnu prijavu tužilaštvu, jer niko ne sme da vam preti i da vas ućutkuje", istakla je Mihajlovićeva.
Naglašava da je država tu da stvori uslove da i žene i muškarci imaju jednaka prava za dostojanstven život, rad i razvoj.
"U borbi protiv raznih oblika nasilja, stereotipa i predrasuda, u borbi za društvo u kojem se neguju tolerancija, međusobno uvažavanje i empatija, moramo svi da damo svoj doprinos. Nasilnike da osudimo, a decu i mlade da učimo ljudskim pravima i potrebi da jedni druge poštuju i pomažu", rekla je Mihajlovićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.