Izvor: RTS, 11.Avg.2020, 12:23

Mihajlović: Završetak radova u Pranjanima 19. septembra, “Halijard” prava slika srpskog naroda

U Pranjanima, na potezu Galovića brda, gde je pre 76 godina sletelo više savezničih aviona kojima je evakuisano više od 500 američkih pilota počela je pre desetak dana izgradnja sportskog aerodroma, u čast slavne misije "Halijard" i podviga naroda tog kraja.
Kada su čuvali pilote i pripremali pistu za sletanje aviona, Dragoslav Vukašinović je imao 24 godine. I sada se, sa punih 96, jasno seća svakog detalja izgradnje gorskog aerodroma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U avgustu 1944. na Galovića polje prvi put je sleteo avion C-47 koji je najpre došao da spase 225 američkih pilota.
"Mi smo ono ravnjali, sve sa stokom vukli kamen u one rupe i navlačili zemlju, tukli maljevima da kad avion poleti da ne lupa u rupe", priča Dragoslav Vukašinović.
Upravo na tom polju, odakle je evakuisano više od 500 savezničkih vazuhoplovaca počela je izgradnja aerodroma i memorijalnog centra na više od 17 hektara.
"Nadam se da ćemo se videti ovde sredinom septembra, radujemo se tom događaju kada ćemo ponovo moći da proslavimo ono što je srpski narod uradio za Amerikance u toku Drugog svetskog rata", ističe Džon Kapelo, Misija Halijard.
Ministarka Zorana Mihajlović veruje da će se 19. septembra, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima američke administracije, obeležiti završetak izgradnje piste i memorijalnog kompleksa.
Ističe da izgradnjom aerodroma za male sportske avione i memorijalnog kompleksa, Srbija želi još jednom da pokaže prijateljstvo između dva naroda, srpskog i američkog.
Takođe, Srbija želi da se zahvali i bude svaki dan ponosna na narod ovog kraja, koji je 1944, pa sve do 1945. čuvao, lečio i pomogao evekuaciju savezničkih pilota.
Mihajlovićeva kaže da je to velika stvar za dve zemlje, Srbiju i SAD.
"Želimo da ceo svet vidi dobru i pravu sliku srpskog naroda - jednog požrtvovanog, otvorenog, hrabrog i pravdoljubivog naroda koji se uvek borio za slobodu. Ovo je zalog za budućnost. želimo da imamo živi spomenik za sve što smo radili i kako možemo u budućnosti da radimo", naglasila je Mihajlovićeva.
U okviru memorijalnog kompleksa biće izgrađen i muzej, dve kongresne sale i heliodrom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mihajlović u Pranjanima obišla radove u kompleksu Halijard

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Avg.2020

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović obišla je danas radove na izgradnji piste aerodroma u Pranjanima i uređenju memorijalnog kompleksa "Halijard", ističući da se na ovaj način još jednom pokazuje prijateljstvo američkog i srpskog naroda..."Ovaj projekat...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.