Mihajlović: Romi moraju da budu ravnopravni građani

Izvor: RTS, 30.Mar.2016, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Romi moraju da budu ravnopravni građani

Srbija će zajedno sa zemljama u regionu raditi na integrisanju i poboljšanju položaja romske zajednice, poručila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
Mihajlovićeva je sa generalnim sekretarom Saveta za regionalnu saradnju Goranom Svilanovićem potpisala Memorandum o osnivanju i radu Akcionog tima za integraciju Roma do 2020. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji, pored ostalog, predviđa osnivanje Regionalne kancelarije u Beogradu.

Mihajlovićeva je na konferenciji za novinare rekla da diskriminacija Roma u Srbiji postoji, da je vidljiva i da mora da se radi na smanjivanju dikriminacije.
"Mi smo čvrsto opredeljeni kao Vlada da ne samo da budemo sedište, već da, kao u svim oblastima regionalne saradnje, zajednički radimo na poboljšanju položaja romske zajednice. U Srbiji mnogo toga treba da se uradi, a pre svega u oblasti obrazovanja i zdravstva za Rome", rekla je Mihajlovićeva.
Navela je da je u Srbiji 2,1 odsto Roma i Romkinja i da oni ne treba da žive drugačije od svih ostalih čalnova u društvu.
Mihajlovićeva je dodala da sa drugim državama u regionu može mnogo toga da se uradi na smanjenju siromaštva, smanjenju tenzija između romskih i neromskih naselja, na zdravstvu i obrazovanju.
Prema njenim rečima, u narednom period biće urađeno puno toga na poboljšanju njihovog položaja, a da je i do sada urađeno dosta toga.
Mihajlovićeva je navela da je uspostavljen geografski informacioni sistem i detektovano 536 romskih nasilja, usvojena Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji od 2016. do 2025. godine.
Rekla je da je ponosna što će Beograd biti sedište Regionalne kancelarije i da je to na neki način nastavak "Prve dekade Roma".
"Verujem da ćemo zajedno uspeti da napravimo rezultate, ne zato što je to važno za EU, već zato što je to važno za naš život", istakla je Mihajlovićeva.
Vrednost projekta je 1,8 miliona evra, a finansiraju ga EU i Fondacija za otvoreno društvo.
Svilanović je rekao da je "Dekada Roma" okončana skromnim rezultatima, da je postignut određeni napredak, ali da i u zemljama koje se pridružuju EU i u samoj EU postoji veliki broj problema koji se odnosi na nivo uključenosti Roma u društvu.
Naveo je da je dogovoreno da se mnogo više radi na tom pitanju, koje će biti jedan od kriterijuma u procesu priključivanja EU.
"Kada se bude otvaralo poglavlje 23, gledaće se i ispunjenost tog kriterijuma", rekao je Svilanović.
Svilanović je rekao da će u Kancelariji raditi tim od četvoro ljudi, a njihov posao biće koordinacija napora u regionu u razmeni iskustava, primeni rešenja…
Predsednik Lige Roma Osman Balić istakao je da je pitanje Roma prvorazredno političko pitanje, a da činjenica da se otvara Regionalna kancelarija i poglavlje 23, govori da postoji politička spremnost da se položaj Roma u Srbiji menja.
"Mi smo jedina zemlja u regionu koja je donela odluku da pristupi novoj dekadi Roma, pa ćemo sigurno do 2025. godine biti narod u usponu, manjina u usponu, koja ne želi da bude problem u procesu evropskih integracija", naglasio je Balić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mihajlović: Kašnjenja u realizaciji projekata neću tolerisati

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Mar.2016, 12:38

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović poručila je danas, na redovnom sastanku sa mentorima projekata Ministarstva, da je njihov zadatak da budu na terenu, da rešavaju eventualne probleme koji se pojavljuju u radu i da neće biti...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.