Migranti, između humanosti i realnih problema

Izvor: RTS, 14.Sep.2016, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti, između humanosti i realnih problema

Kako se izboriti sa ilegalnim migrantima – nezaobilazna ali i nezahvalana tema kako za srpske tako i za evropske zvaničnike. Sa jedne strane humanost, sa druge realni problemi. U Šidu migranti krali – građani pisali peticiju. U susedstvu najavili nove zidove, a u Srbiji drastičnije mere.
Žandarmi možda više nisu dovoljni da bi sprečili ilegalne migrante.

Ministar za rad i socijalna pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Aleksandar Vulin kaže da Srbija ne može da bude pretrpana zemlja iz koje ljudi neće moći da izađu.
"Mi imamo vojsku i policiju na granicama, ali možda su i barijere ili postavljanje određenih prepreka jedno od rešenja da se smanji broj migranata", rekao je Vulin.
Koje su to mere i barijere – ministar nije otkrio, a kako saznajemo – još nisu precizirane. Za sada su jedine barijere timovi vojske i policije na makedonskoj i bugarskoj granici. Za dva meseca, kažu, sprečili su 7.500 migranata da ilegalno uđu u Srbiju.
"Nešto više od 6.500 migranata odustalo je od namere da pređe granicu kad su uočili snage vojske i policije, a više od 900 migranata naše snage su otkrile zajedno sa krijumčarima", objašnjava kapetan Jovan Krivokapić.
Ali, migranti u Srbiju i dalje ulaze. Prema nezvaničnim informacijama, dnevno i do 200 njih. Zvanično, pritisak na granicu se povećava.
"U poslednjih 15 dana taj pritisak raste iz pravca Bugarske", kaže Krivokapić.
Upravo na granici Bugarske i Turske se rešava migrantska kriza, a ne u Briselu, poručili su premijeri Mađarske i Bugarske, Viktor Orban i Bojko Borisov. Od Brisela ne traže rešenje, ali će tražiti novac jer žica na granici nije dovoljna.
"Na samitu EU u Bratislavi u petak tražićemo da nam se hitno odobri 160 miliona evra", rekao je Borisov.
"Ako dajemo tri milijarde evra Turskoj, koja nije članica EU, nemoguće je da ne možemo dati 160 miliona evra Bugarskoj", dodaje Orban.
Mađarska je već potrošila 20 miliona evra za žicu na granici sa Srbijom, ali nije vredelo. Izbeglice i dalje ulaze, pa Mađari grade još jedan zid. Zaustavljanje migracija je Sizifov posao, kažu poznavaoci, i zato ne treba imati iluzije da će Srbija to uspeti nekakvim barijerama. Ali, potrebno je raditi na drugim poljima.
"Da ojačamo lokalne samouprave koje imaju sve više problema sa ljudima koji ovde duže ostaju. Treba raditi sa ovim ljudima, jer hrana i smeštaj nisu dovoljni za ljude koji ceo dan treba da provedu u nekom okruženju, a da ne naprave neki incident i da ne budu isfrustrirani", objašnjava Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila.
Incidenata već ima. U Šidu, gde je trenutno 450 izbeglica, desile su se krađe, provale, tuče, a nedavno je i jednog mladića migrant izbo nožem. Zato su stanovnici Šida peticijom zatražili da se izbeglički centri izmeste. Nadležni kažu – to nije opcija, ali garantuju mir.
"Naša preporuka je da građani ostanu mirni, da se osigura bezbednost i naših građana i migranata", kaže  predsednik Opštine Šid Predrag Vuković.
U Šidu je pojačano prisustvo policije na ulicama, a migrantima samcima se ne dozvoljavaju večernji izlasci iz prihvatnog centra. Poznavaoci kažu: bilo bi dobro obratiti pažnju i na psihološku podršku i uključivanje u društvo. U Srbiji je trenutno 4.200 izbeglica. Zvanično, u Mađarsku dnevno pređe njih 30.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.