Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mi smo ekološki policajci!

UŽICE - Vlasnici oko 200 vikendica podignutih na obalama Zlatarskog jezera koji su poslednjih dana od Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja dobili rešenja da poruše bespravno podignute objekte ocenili su juče u Užicu da im „država preti linčom“ i da su „žrtve osione i samovoljne državne administracije“. Vlasnici od države traže da „hitno ukine rešenja o rušenju“ i da se „pristupi usvajanju plansko-urbanističkih akata za to područje“.

- Velika >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << većina nas smo na to područje došli pre deset, 20, neki i pre 30 godina, kupili smo od meštana placeve, uredno ih preveli, platili takse, a niko nam nije branio da na tim placevima podignemo vikendice, niti nas je bilo koji državni organ upozorio da je gradnja na seoskom području protiv zakona. Valja imati u vidu i da je Uredba Vlade Srbije o osnivanju Specijalnog rezervata Uvac, koji sada pokriva to područje, doneta tek aprila 2006. godine. Ima li smisla sada donositi retroaktivne mere protiv nas - kaže dr Milorad Mirković iz Užica, vlasnik vikendice na Zlatarskom jezeru.

Udruženje prijatelja Zlatarskog jezera koje okuplja vlasnike vikendica juče je zatražilo hitan sastanak sa ministrom za životnu sredinu i predstavnicima opština Užice i Nova Varoš kako bi se našlo rešenje za ovaj problem. Udruženje u saopštenju tvrdi i da problem zagađenja jezera od ovih vikendica ne postoji, a dvojica potpredsednika Udruženja, doktori Milorad Mirković i Slobodan Ješić ponudili su se da ispod naselja vikendaša pred novinarima piju vodu direktno iz jezera.

REŠENJA ZA RUŠENJE STIŽU I POKOJNIMA

Radojica Kurtić iz sela Amzići na obali Zlatarskog jezera juče je ispričao da je ovih dana na adresu i ime njegovog oca Dragomira, koji je umro davne 1991. godine, stiglo rešenje kojim je pokojnom Dragomiru naloženo da poruši vikendicu podignutu na imanju koje je dedovina Kurtića.

- Vlasnici vikendica nisu uzurpatori ni zagađivači, mi smo svojevrsni ekološki policajci koji budno čuvaju prirodu. Zahvaljujući nama na jezeru nema kesa, boca, plastičnog otpada, nema pomora ribe - stoji u saopštenju, uz ocenu vlasnika da država rešenjima o rušenju njihovih vikendica sada „amnestira sebe za nečinjenje u godinama kada su vikendice nicale, a država nijednom nije opomenula vlasnike da je to nezakonit posao“.

Vlasnici vikendica juče su saopštili da su ranije podnosili zahteve za legalizaciju svojih objekata, ali da nadležni ne odgovaraju.

- Sada smo spremni da po modelu koji se primenjuje na Zlatiboru platimo taksu za legalizaciju. Što se tiče septičkih jama, spremni smo da primenimo najsavremenija svetska rešenja, ona sa Bleda, iz Švajcarske, i da na taj način postignemo kompromis sa državom - kaže dr Mirković i dodaje da je „čitava Kaluđerica, pola Čukarice podignuto na isti način, bez dozvola“, pa vlasnicima vikendica nije jasno zašto država u obračun sa bespravnom gradnjom kreće baš od Zlatarskog jezera.

Bilo bi dobro da je dopisnik Šaponjić svojoj redakciji prosledio celo saopštenje za štampu koje

su predstavnici medija dobili na Press konferenciji organizovanoj od strane "Udruženja prijatelja

Zlatarskog jezera". Vađenjem iz konteksta napisanih i izrečenih izjava nije uspeo da u medije prenese atmosveru sa Press konferencije i ključnu ideju Udruženja da se putem dijaloga iznađu

rešenja u obostranom interesu, ne samo za probleme na Zlatarskom jezeru već za 90 % nelegalizovanih objekata u selima širom Srbije, da se u ovoj državi pojam ekologija ne tumači

kao EKOFOBIJA ,..... Ipak, činjenica je da je gospodin Šaponjić razumeo suštinu za razliku od

svojih kolega Lojanice i Dulanovića koji su pogrešno preneli čak ime predsednika Opštine Nova Varoš, a d ne pominjem iskrivljivanje slike saopštenja sa Press konferencije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.