Izvor: Blic, 17.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Metla za neažurne

Metla za neažurne

Republički ministar pravde Zoran Stojković izjavio je da ukoliko sudovi, 'sada kada su dobili nezavisnost, ne budu sposobni da sami reše probleme vezane za neažurnost i korupciju, to će morati da učini država'.

'Država će, donošenjem novog ustava i ustavnog zakona o njegovom sprovođenju, ići i na reizbor sudija, da ne bi došla u situaciju da njeni građani snose teške posledice', rekao je Stojković posle otvaranja rasprave o Nacrtu zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o izvršnom postupku, koji uskoro treba da se nađe u skupštinskoj proceduri, a prenosi Tanjug.

'Prema Povelji, preuzeli smo obavezu da građanima u razumnom roku obezbedimo zaštitu pred domaćim pravosudnim organima, u suprotnom, to će učiniti Sud u Strazburu, što će opet mnogo koštati državu, odnosno građane', naglasio je Stojković.

'Zbog svega toga, država će morati da odluči da neažurne sudije ne mogu nastaviti tako da rade i zameniće ih vrednijim poznavaocima struke', zaključio je ministar pravde.

Zamenik ministra pravde Srbije Branislav Bjelica izjavio je da je u toku 'ozbiljna reforma' pravosuđa i zakonodavstva u toj oblasti, kao i da plate zaposlenima u pravosudnim organima 'neće biti smanjene'.

On je najavio i da će se 'uskoro održati i velika donatorska konferencija' za pomoć pravosuđu Srbije.

'Jako je važno da se uspostavi međuregionalna saradnja i u oblasti pravosuđa, i tim povodom narednog meseca će biti potpisani memorandumi o saradnji sa ministarstvima pravde Makedonije i Slovenije, kao i sa Savetom Evrope.'

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.