Meteo-stanice na auto-putevima u Srbiji

Izvor: RTS, 05.Nov.2018, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meteo-stanice na auto-putevima u Srbiji

Sneg, magla i vremenske neprilike ubuduće ne bi trebalo da budu problem na našim auto-putevima, kažu u "Putevima Srbije". Od ove zime na južnom kraku koridora biće 27 novih mini meteo-stanica koje će zajedno koristiti putari i meteorolozi. Preko njih će podaci o vremenu poslužiti za predviđanje nevremena. Od proleća, informacije o vremenu emitovaće se i preko radio-uređaja u automobilima kada je to neophodno. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Mini meteo-stanice su povezane sa mrežom optičkih kablova koji se protežu duž auto-puta. One svakog sekunda šalju podatke u "Puteve Srbije" ali i u Hidrometeorološki zavod. Njima se može utvrditi nivo padavina, predvideti magla ali i povećati bezbednost saobraćaja, kažu stručnjaci.

Pored stanica, radi se na postavljanju mreže video-kamera koje će u realnom vremenu kontrolisati situaciju na putu.
"Nije to ništa novo, mi smo na teritoriji Mačve i Kolubare imali sistem od šest meteo-stanica. To je veoma uspešno radilo i ti imputi koji su dolazili iz tih meteo-stanica su veoma korisni za nas", kaže Zoran Stojisavljević iz JP "Putevi Srbije".
U Hidrometeorološkom zavodu Srbije kažu da će 27 novih, uz još 28 postojećih stanica koje automatski mere vremenske parametre moći realnije da sagledaju situaciju i da daju prognoze koje će biti značajne za vozače.
"Za maglu, ledenu kišu, to je veoma važno za kratkoročnu prognozu sat dva unapred, da bismo imali podatke sa terena i koliko je to moguće dali prognozu da će se to desiti", kaže Goran Mihalović iz RHMZ-a.
Treća faza ovog sistema počeće da radi od proleća, kažu putari. Tada će duž celog auto-puta biti postavljen sistem za rano upozorenje koji će automaski prekidati programe svih radio-stanica i davati glasovne poruke i upozorenja vozačima o nailasku na maglu, lančani sudar ili neku prepreku.
Ovaj sistem je vezan za sistem video-nadzora, a njegova nabavka je u toku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.