Izvor: Blic, 13.Okt.2016, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani Strugova kod Prijepolja prete protestima zbog odluke o lokaciji za transfer stanicu komunalnog otpada

Meštani više sela kod Prijepolja zapretili su protestima i blokadom magistrale za more zbog odluke Skupštine opštine da se u mestu Strugovi otvori transfer stanica za privremeno skladištenje i selektovanje komunalnog otpada.

Pored meštana okolnih mesta Zavinograđe, Sopotnica i Gračanica protiv su i ekolozi.

- Lokacija za reciklažnu stanicu je nesrećno izabrano rešenje jer se na svega 300 metara od nje nalazi naselje Lučica, a u okolnim zaseocima su malinjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa preko 200.000 sadnica ovog voća na koje će deponija veoma loše uticati. U lokalnoj vlasti kažu da je kompletno projektno rešenje doneto 1992. godine u Institutu "Kirilo Savić", ali ne uzimaju u obzir da je Sopotnica 2005. godine dobila status prirode, dok je Kamena Gora 2014. proglašena za Predeo izuzetnih odlika i ima status zaštite drugog reda. Ta dva područja se upravo graniče na mestu budućeg transfer stanice - kaže predsednik Ekološkog društva "Prijatelji Sopotnice" Budimir Tešević.

Nezadovoljni meštanima pokušali su da na sednici Skupštine opštine ubede odbornike vlasti da glasaju protiv predloga da se transfer stanice otvori u Strugovima, ali bez uspeha.

- Borićemo se svim zakonom dozvoljenim sredstvima da sprečimo odlaganje smeća u našem selu. Ako to ne uspe ne preostaje nam ništa drugo već da pakujemo kofere i da se selimo - kažu meštani Zoran Ružić i Ujkan Ćosović.

Kako se nezvanično saznaje, plan je da se u Strugovima vrši selekcija otpada pre nego što on bude transportovan na deponiju Duboko kod Užica, kako je proletos predložilo Odeljenje za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede.

U rukovodstvu opštine Prijepolje kažu da se lokacija nalazi u šumi i da je daleko od reke Lim i poljoprivrednih parcela, a da odluka o njoj nije u koliziji sa Uredbom Vlade Srbije kojima su definisane zaštite širih područja Sopotnice, Jadovnika i Kamene Gore.

Inače, problem deponovanja komunalnog otpada jedan je od gorućih problema Prijepolja. Postojeća deponija u Stanjevini, na ulasku u grad iz pravca Bistrice, već odavno je prebukirana i preti joj zatvaranje, dok se radovima na izgradnji regionalne sanitarne deponije za četiri opštine "Banjica" kod Nove Varoši ne nazire kraj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.