Meštani Prilužja treći dan protestuju

Izvor: S media, 17.Avg.2011, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani Prilužja treći dan protestuju

Više stotina žitelja Prilužja kod Vučitrna i danas su se okupili da izraze neslaganje s gradnjom mosta na Sitnici. Meštani Prilužja su sinoć formirali krizni štab.

Više stotina žitelja Prilužja kod Vučitrna i danas su se, treći dan za redom, okupili da izraze neslaganje s gradnjom mosta na Sitnici kojim bi Albanci iz naselja podno Čičavice prolazili kroz njihovo selo do magistralnog puta Priština-Mitrovica.

Meštani Prilužja su >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sinoć formirali krizni štab, a danas su počeli da potpisuju peticiju za prekid gradnje mosta ili njegovo izmeštanje, severnije prema Vučitrnu. Peticijom će se obratiti Ujedinjenim nacijama, Kforu i vlastima opštine Vučitrn.

Srbi u Prilužju strahuju da će, kako kažu, ako Albancima bude omogućeno da prolaze njihovim selom, dolaziti do provokacija i ugrožavanja bezbednosti.

Predsednik opštine Vučitrn, koja radi po sistemu Vlade Srbije, Zoran Rakić izjavio da je krizni štab odlučio da protesti zbog gradnje mosta budu nastavljeni i narednih dana, a svoje zebnje su preneli i komandantu Kfora Erhardu Bileru pre nekoliko dana.

Komandant Kfora je najavio da je spreman da na području tog sela obezbedi stalno prusustvo vojne patrole.

Srbi su od komandanta Kfora zatražili da obustavi gradnju mosta ili da se most izmesti severno prema Vučitrnu.

Galuči: Kfor na severu Kosova prekršio svoj mandat

Autobusima iz Srbije zabranjen ulazak na KiM

Meštani Prilužja formirali krizni štab zbog gradnje mosta

Biler je meštanima Prilužja rekao da nije u stanju da spreči gradnju mosta.

U opštini Vučitrn, koja radi po sistemu Vlade Kosova, kažu da ne razmišljaju o prestanku gradnje mosta.

U Prilužju živi oko 2.500 Srba, a u selima koja se nalaze s druge strane reke Sitnice živi više hiljada Albanaca. Most preko Sitnice srušen je tokom sukoba na Kosovu 1999.

(Tanjug, Foto: KIM)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.