Meštani Male Moštanice i dalje u neverici

Izvor: RTS, 24.Jan.2020, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani Male Moštanice i dalje u neverici

U požaru koji je juče izbio u šupi u Maloj Moštanici stradali si brat i sestra. Teofilovići su živeli kao podstanari. Majka je u trenutku tragedije bila na poslu, dok je otac pre nekoliko meseci zbog nasilja udaljen iz porodice.
U Beloj kući pored puta živeli su nekad radnici železnice, jer je umesto Ravaničke ulice u Maloj Moštanici nekad bila pruga. U jednom delu kuće živela je porodica Teofilović. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Iako još nije zvanično potvrđeno, sve upućuje na to da su u požaru u šupi stradali osmogodišnja sestra i desetogodišnji brat.

"U ovom mestu se ne pamti ovako velika tragedija", navodi Bratislav Đuričanin iz Male Moštanice.
Troje dece iz porodice Teofilović pre podne je bilo u školi. Po njihovom dolasku kući majka je otišla na posao. Prema nepotvrđenim informacijama, najstarija trinaestogodišnja sestra zaspala je u kući dok su se mlađi igrali napolju.
Kako su i da li su zapalili šupu u kojoj je pored ogreva bilo svašta, da li ih je ugušio dim ili je na njih pao krov, potvrdiće forenzičari koji su sa zgarišta izvukli dva ugljenisana tela.
"Raša, Miki pekar i još neki pokušali su da pomognu i ugase požar. Niko čak nije verovao da su deca unutra. Toliko je jak požar bio da je odjednom eksplodirao kao da je benzin bio unutra, crepovi su leteli u vazduh", navodi Periša Drenjanin iz Male Moštanice.
Kako navode komšije, Teofilovići su u Maloj Moštanici živeli kao podstanari.
"Mi smo kao mesna zajednica, naročito momci iz fudbalskog kluba opštine bili od samog starta tu da im obezbedimo pristojne uslove za život. Stigla je ta prva pomoć u vidu nameštaja", navodi Ivan Lazarević, predsednik MZ Mala Moštanice o pomoći porodici odmah po dolasku sa Čukarice pre pet godina.
Komšiluk pomagao porodiciOgrev, odeća, hrana stizala je iz brojnog komšiluka koji je i juče posle podne tražio decu po selu. Nisu verovali da su nastradali. Komšija je uspeo i da odveže psa i spase ga od vatrene stihije ne slutivši da je još neko u vatrenoj buktinji.
U ozbiljniju pomoć porodici uključila se opština Obrenovac i Centar za socijalni rad i to pre nekoliko meseci kada je otac zbog nasilja udaljen iz porodice.
"Opštinska komisija je u prethodnih mesec dana radila na tome da se majka zaposli, da deca imaju socijalnu pomoć", objašnjava Lazarević. 
U lokalnoj školi sa decom školskog i predškolskog uzrasta razgovara pedagog. Prema uputstvu Ministarstva prosvete u ovakvim kriznim situacijama potrebno je razgovarati sa đacima, roditeljima i sa učiteljima.
Formiran je krizni tim, kaže Dragan Nenadić, direktor matične škole "14 oktobar" u Bariču.
Razgovor, kaže, mora biti pošten, otvoren i konkretan. Učenicima se daju odgovori na pitanja koja ih zanimaju i ostavlja im se vreme da emotivno reaguju. Pokazalo se da su ovakvi razgovori lekoviti, deca se brže vrate nastavi i ne podležu raznim glasinama koje ih zbunjuju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.