Izvor: B92, 27.Avg.2010, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mešihat negira navode Komisije

Novi Pazar -- Mešihat Islamske zajednice je negirao navode vladine Komisije za versku nastavu o bojkotu te komisije.

U saopštenju se navodi da je smenjeni prof. dr Mevlud Dudić član Komisije za veronauku bio od njenog osnivanja 2004. i da je učestvovao u realizaciji projekta veronauke od 2001. godine.

"Predstavnik Islamske zajednice je dva puta napustio sednice Komisije zbog prisustva nelegalnih i nezakonitih samozvanih predstavnika muslimana i Islamske zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji nisu članovi Komisije", piše u saopštenju.

U poruci, koju potpisuje potpredsednik muftija Rešad Plojović se navodi se da je prvi put to učinjeno zbog prisustva Mustafe Makića, za koga kažu da nema nijednog dana redovnog školovanja, a drugi put kada je na sastanak došao Mensur Zukorlić, koji je, kako se tvrdi, poznat po prodaji diploma Fakulteta orijentalistike u Prištini, što je doživljeno kao ruganje i uvreda za Islamsku zajednicu, muslimane, posebno islamsko obrazovanje.

"Netačna je tvrdnja da Islamska zajednica u Srbiji nije bila zainteresovana za članstvo u Komisiji za veronauku, te da nije dostavila predlog svog predstavnika. Istina je da od Islamske zajednice u Srbiji nije tražen predlog njenog člana niti je obaveštena o nameri razrešenja i imenovanja članova Komisije, već je sve urađeno bez znanja i konsultacije Islamske zajednice u Srbiji", navodi Plojović.

Plojović kaže da u Mešihatu nisu iznenađeni ovakvim stavom resornog ministarstva koje već, kako se navodi, tri godine aktivno učestvuje u pokušaju rušenja Islamske zajednice i kompromitaciji njenih čelnika.

"Ono što nas iznenađuje jeste spominjanje vaših predstavnika koji se navode kao potvrda iznetim optužbama i klevetama Ministarstva vera.Tim povodom od vas očekujemo da se izjasnite da li vaša verska zajednica stoji iza iznetih neistinitih optužbi i kleveta. tzv. Komisije za veronauku kako bismo, shodno vašem stavu, definisali naše buduće odnose", navodi Plojović.

Pismo je, osim medijima, dostavljeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Rimokatoličkoj crkvi, Jevrejskoj zajednici u Srbiji, Evangelističkoj hrišćanskoj crkvi, Reformatorskoj hrišćanskoj crkvi, Slovačkoj evangelističkoj crkvi.

Nezadovoljni zbog, kako tvrde, smene svog člana u vladinoj Komisiji za veronauku, Udruženje veroučitelja koje je nedavno formirano u okviru Mešihata najavilo je protest ispred zgrade Vlade Srbije, u utorak, 31. avgusta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.