Izvor: RTS, 28.Okt.2021, 19:37

Meser će u Pančevu proizvoditi gasove za medicinsku upotrebu za Zapadni Balkan

Srbija je dobila novu punionicu za specijalne gasove i laboratoriju. U pogonu u Pančevu "Meser" će proizvoditi gasove za medicinsku upotrebu za Zapadni Balkan.
Najteži oblik kovida je borba za dah, a u toj borbi pomažu boce sa medicinskim kiseonikom. Bolnica u Batajnici ima 800 pacijenata, a 97 odsto njih zahteva kiseonik!

"Ne bi bilo moguće ni preživljavanje nekih bolesnika zapravo neki pacijenti toliko su zavisini od kiseonika, njihov >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << život ne bi bio moguć ni sat ni dva bez kiseoničke potpore. Potrošnja kiseonika je više desetina veća nego u normalnim uslovima, dnevno se ovde troši 16-20 tona medicinskog kiseonika, a mesečno i do 600 tona", navodi anesteziolog dr Jelena Veličković iz kovid bolnice u Betajnici.
Ta slika preliva se i na ceo kovid sistem. U proseku svaka bolnica troši tromesečnu količinu kiseonika za jedan dan
"Srbija ni u jednom momentu, za razliku od drugih zemalja, nije ušla u problem sa nedostatkom kiseonika, za naše pacijente, za naše bolnice. Sem toga što su radili i pokazali jednu sigurnost za sve nas u Srbiji, oni odavde proizvode gas i izvoze ga u 10 zemalja, u više desetina miliona evra. Ovo ovde što su uradili, što sam uspeo da vidiim, retko gde ima u Evripi, ovo neće biti u 10 godina EU", ističe ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Da bi tako i ostalo, rade bez sekunde pauze. Otvorena je i nova punionica za specijalne gasove i laboratorija.
"Ja sam oduvek znao da su specijalni gasovi nešto što je dodatna vrednost, nešto što je budućnost, nešto u šta treba ulagati. Motivacija za ovo je da budemo više od Lige šampiona, motivacija za ovo je da dođemo do prekretnice u celom regionu", ističe Ernst Boden, operativni direktor Meser grupe.
Zajednička borba sa koronom se nastavlja. U ovom trenutku na lečenju u kovid sistemu su 6.792 pacijenta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.