Izvor: B92, 24.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mere protiv zagađivača u Pančevu

Pančevo, Beograd -- Uprava za zaštitu životne sredine privremeno zabranila rad nekih postrojenja, nakon zagađenja Pančeva. Blokada rafinerije.

Zabranjen je rad svih instalacija za otpremu pirolitičkog benzina iz Petrohemije na pristanište Rafinerije nafte Pančevo. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva nauke i zaštite životne sredine, to rešenje će biti na snazi dok se ne steknu uslovi za smanjenje uticaja rada tih postrojenja na životnu sredinu. U Pančevu su se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 15. novembra oglasile sirene za opasnost zbog velikog zagađenja.

Uprava za zaštitu Ministarstva nauke i zaštite životne sredine nastaviće da kontroliše rad fabrika južne industrijske zone u Pančevu i da nalaže potrebne mere.

Te mere će obezbediti sprovođenje zaključaka Vlade usvojenih na sednici 23. novembra i dogovora sa svim članovima Koordinacionog tima za praćenje aerozagađenja u Pančevu, navodi se u saopštenju.

Inače, na sajtu Petrohemije navodi se da im je među prioritetima stvaranje zdrave i bezbedne radne i životne sredine, a definisana je i ekološka politika.

Poziv na blokadu Rafinerije

Nezadovoljni zbog nerešavanja problema sa zagađivanjem, oko 50 građana Pančeva okupilo se ipsred Rafinerije večeras u znak protesta zbog zagađenja grada, nakon prvih protesta posle velikog zagađenja.

Redakcija lista Pančevac pozvala je građane Srbije da dođu u Pančevo i podrže ovu akciju danas i narednih dana da bi se ubrzalo rešavanje teškog problema.

Urednica lista Pančevac Marija Andrić kaže da će zato što se ne rešava problem zagađenja, autocisternama blokirati otpremu derivata iz Rafinerije, sve do ponedeljka.

Ona ističe da je blokada Rafinerije iznuđena jer su nadležni organi pokazali da ne žele da reše problem zagađenja vazduha u Pančevu.

"Blokada podrazumeva samo autopunilište, znači nećemo dozvoliti izvoz derivata iz rafinerije. Napominjem da je noćas nivo benzena bio 80, 8 puta više od dozvoljenog, a danas u 13 sati je bio 40", kaže ona.

"Očekujemo da će se i sutra Pančevci odazvati u velikom broju i pokazati sav svoj bunt prema zagađenju", kaže ona.

"Ovo, naravno, nije usmereno protiv radnika 'južne zone'. Smatramo da su oni ugroženi isto kao i mi. Želimo da nateramo i ovu sadašnju i svaku buduću vladu da da novac za modernizaciju fabrika jer bez tih para nema života i zdravlja u Pančevu", kaže Andrićeva za B92.

Odbor za bezbednost traži podatke

Članovi Odbora za bezbednost Skupštine Vojvodine zatražili su od Republičke ekološke inspekcije da kompletne podatke o zagađenju vazduha u Pančevu dostavi tom odboru i pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Zatraženo je dostavljenje kompletne analize, sa podacima o stanju i posledicama aerozagađenja u opštini Pančevo, kao i izveštaj o merama koje su preduzete.

Pančevci blokirali Rafineriju nafte

Oko 300 građana Pančeva počela je u 18 časova blokadu pogona za otpremu derivata iz Rafinerije nafte Pančevo, zahtevajući od Vlade Srbije preduzimanje konkretnijih mera za rešavanje problema aerozagađenja.

Demonstranti, predvođeni novinarima nedeljnika "Pančevac" vozilima su preprečili izlaz kroz koji kamioni-cisterne iz Rafinerije odvoze derivate i nameravaju da tu ostanu do ponedeljka ujutru.

"Nadam se da će tada neko preuzeti od nas blokadu i da u Pančevu ima još onih kojima smeta zagađenje", rekla je agenciji Beta glavna i odgovorna urednica "Pančevca" Marija Andrić, nezadovoljna odzivom Pančevaca.

Ona očekuje da će na ovaj način Pančevci naterati vladu da hitno izdvoji 360 miliona evra za modernizaciju postrojenja RNP-a, i tako spreči dalje prekomerno zagađenje vazduha u gradu i okolini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.