Izvor: B92, 04.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mere protiv korupcije u zdravstvu

Beograd -- Ne postoje zakonske mere za sprečavanje borbe protiv korupcije, sve prepušteno etičnosti zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Savetnica Srpskog lekarskog društva Suzana Bjelogrlić je kazala da bi takve mere kojih bi svi u zdravstvu morali pridržavati trebalo da propiše Ministarstvo zdravlja ili Lekarska komora Srbije, koja je tek u osnivanju. Ona kaže da Srpsko lekarsko društvo nije nikad propisivalo bilo kakve mere za borbu protiv korupcije jer je "to dobrovoljna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizacija koja nema imperativne nadležnosti."

Prema njenim rečima, zakonom ni zakonskim normama nisu određene ne samo mere za sprečavanje korupcije u zdravstvu, nego nije određena ni visina iznos do koje zaposleni u zdravstvu mogu da prime poklone.

Bjelogrlićeva je rekla da je ta organizacija, nakon skupih poklona koje su dobili zaposleni u GAK "Narodni front" kada se u toj ustanovi porađala ćerka vlasnice bivše "Dafiment banke" Dafine Milanović, donela zaključak da visina iznosa ne bi smela da prevaziđe "uobičajene vrednosti".

Ona, međutim, nije mogla da precizira koja je to "uobičajena vrednost". Kako je rekla, tačan iznos do kojeg može da se primi poklon određen je samo za državne funkcionere, dok je to u zdravstvu ostavljeno na etičnosti svakog lekara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.