Izvor: Blic, 06.Apr.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Menjaju imena u albanska da bi zadržali bespravno useljene stanove

Dvanaest srpskih porodica iz Medveđe, koje su bespravno ušle u zgradu sa 40 neuseljenih stanova završenih 2003. godine, najavilo je da će podneti zahtev za promenu imena u albanska, "kako bi zaštitu svojih prava ostvarili kao nacionalna manjina", za koju tvrde da u Medveđi "ima privilegije".



Porodice najavljuju da će sledeće nedelje ponovo doći ispred zgrade vlade i Predsedništva Srbije i pokušati da spreče prisilno iseljavanje iz stanova, a da će, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne dobiju pomoć, "kolektivno krenuti put nezavisnog Kosova".

Predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković potvrdio je FoNetu da su te porodice opštinskim službama podnele zahtev za promenu imena.

"Problem sa ovom zgradom mora da reši Vlada Srbije i Republička direkcija za izgradnju i imovinu. Opština nema nikakve nadležnosti u ovom slučaju. Nećemo prinudno iseljavati te porodice sve dok direkcije ne obezbede pouzdane čuvare za zgradu. Jer, da je bilo čuvara, niko ne bi ni ušao u prazne stanove", rekao je Drašković.

Predsednik opštine Medveđa je izjavio da su stanovi završeni još 2003. godine uz pomoć sredstava Koordinacionog tela za jug Srbije.

"Došlo je do promene vlade, pa stanovi nisu useljavani godinama", rekao je Drašković.

U zimu 2006. godine, pred parlamentarne izbore, ispred zgrade je postavljena tabla da se stanovi, koji su tri godine pre toga završeni, finansiraju iz sredstava Nacionalnog investicionog plana. Tabla je nedavno uklonjena, a u prazne stanove se uselilo 28 porodica. U međuvremenu je 16 porodica iseljeno, a 12 ne želi da izađe iz stanova, jer su ubeđeni da na njih imaju pravo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.