Izvor: B92, 19.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MekFaden: Pisanja o pokušaju Miloševoćevog samoubistva su "neistina i smeće"

Hag -- Upravnik pritvorske jedinice Haškog tribunala Irac Timoti Mek Faden demantovao je u nedelju u izjavi za TV B92 navode časopisa "Zona sumraka" da je bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević pokušao da izvrši samoubistvo. Kako iz Haga javlja specijalni izveštač RTV B92 Ljubica Gojgić, suđenje Miloševiću nastavlja se od utorka, a u Tribunalu bi u sredu, po prvi put zajedno u sudnici trebalo da se pojave i bivši oficiri JNA Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Radić. U nastavku suđenja Slobodanu Miloševiću u sudnici bi trebalo da se pojave novi svedoci zločina u Bosni, ali moguće je da do kraja nedelje na raspravi bude reči i o političkim prilikama u bivšoj Jugoslaviji uoči i tokom rata u Sloveniji i početka sukoba u Hrvatksoj. U međuvremenu, iz pritvorske jedinice u Ševeningenu stiže i zvančan demanti priče o pokušaju Miloševića da izvrši samoubistvo vešanjem.Upravnik pritvora MekFaden kaže da je Milošević korektan pritovorenik, a pisanje beogradske "Zone sumraka", koje su preneli beogradski nedeljnik "Vreme" i holandska televizija, ocenjuje kao "neistinu i smeće". "Gospodin Milošević nije ni u jednom trenutku, ni na koji način pokazao nameru ili pokušao da sebi naudi. Kada je reč o njegovom ponašanju u pritvoru, on veoma uvažava osoblje i upravu i veoma je poslušan," kaže Mekfaden u izjavi za RTV B92.

U Haškom tribunalu u sredu će biti održana rasprava o izricanju kazne Darku Mrđi, bivšem komandantu specijalne jedinice policije RS, koji je u julu priznao krivicu za ubistvo oko 200 Muslimana na planini Vlašić. Optužnica navodi da je Mrđa, u avgustu 1992. godine naredio izvođenje muškaraca iz konvoja izbeglica i ratnih zarobljenika, te da je na mestu Korićanske stene naredio njihovo streljanje i bacanje niz liticu. Tužilaštvo je za Mrđu zatražilo kaznu od 15 do 20 godina zatvora.

U sudnici Haškog tribunala u sredu bi, po prvi put od dolaska u Hag, trebalo da se zajedno pojave bivši oficiri JNA Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić, koji su optuženi za ratne zločine počinjene u Vukovaru, odnosno za ubistvo oko 200 Hrvata na poljoprivrednom dobru Ovčara. Prilikom odvojenih pojavljivanja pred sudom sva trojica su izjavila da nisu krivi ni po jednoj tački haške optužnice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.