Međunarodni spektakl u Prijedoru: Aero-miting na Urijama uz veliku posećenost i atraktivne međunarodne goste

Izvor: TangoSix.rs, 23.Maj.2022, 08:01

Međunarodni spektakl u Prijedoru: Aero-miting na Urijama uz veliku posećenost i atraktivne međunarodne goste

Aero-klub Prijedor organizovao je u subotu, po svemu sudeći, najveći međunarodni aero-miting nakon početka pandemije na prostoru bivše Jugoslavije. Povod je bio više nego značajan i više nego jugoslovenski: 80 godina od formiranja Prve partizanske eskadrile i 70 godina postojanja aero-kluba na aerodromu Urije.
Iako je najava događaja bila skromna (praktični problem civilnih događaja je taj da nikada ne možete na vreme potvrditi sve učesnike) odaziv je zaista bio >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << spektakularan za ex-Yu uslove. Pod pokroviteljstvom Vlade republike Srpske i grada Prijedora, događaj je bio, kako se može pročitati u lokalnim medijima, izuzetno posećen.
Odlična posećenost ilustrovana kroz kadar sa državnom Cesnom Republike Srpske E7-SMS / Foto: Aleksandar Žunić, GradPrijedor.com Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik otvorio je aero-miting uz obećanje da će aerodrom „u narednom periodu dobiti betoniranje piste“ (zapravo korigovanje neadekvatno izvedenih radova na pisti koja se zbog toga trenutno ne koristi) i da će „neke letelice biti popravljene“. Ako je neka vazduhoplovna zajednica na prostoru bivše države zaslužila državnu pomoć onda je to svakako prijedorska. Kako je Tango Six već pisao, aerodrom je pokazao proaktivnost kroz korišćenje evropskih fondova, dok se jedno od najdugovečnijih jedriličarskih takmičenja tradicionalno održava na Urijama.
U subotu je, kako je Tango Six najavio, najveća zvezda svakako bio najnoviji helikopter Republike Srpske Ansat. Dve letelice novoformirane letačke službe MUP-a Republike srpske registarskih oznaka E7-MUP i E7-SAJ predstavile su se prvi put prijedorskoj publici.
Međunarodna gostovanja bila su više nego interesantna. Mađarska kompanija Magnus došla je sa svojim Fusionom, njen drugi nastup u zemljama bivše Jugoslavije nakon otvaranja predstavništva za Balkan u Srbiji. Slovenačko-italijanski G-2A YU-YAH, drugi Galeb u letnom stanju na ovim prostorima, takođe je učestvovao u letačkom programu. Srpski GAS Aviation, koji je nedavno ponovo „legalan“ kada je održavanje letelica u pitanju doleteo je sa svojim novim hidro-avionom Cesna 206 YU-DNZ sa kojim imaju interesantne planove u pogledu njegove (turističke) upotrebe na rekama u Srbiji.
Jasno obeležen i adekvatno registrovan Ansat MUP-a Republike Srpske. Isporuka trećeg naručenog helikoptera trenutno je neizvesna zbog ruske agresije na Ukrajinu / Foto: Aleksandar Žunić, GradPrijedor.com (Modularni) enterijer Ansata u konfiguraciji za prevoz putnika / Foto: Aleksandar Žunić, GradPrijedor.com Mađarski proizvođač letelica Magnus od ove godine ima velike planove za ull tržište Balkana. Adekvatno planovima, nastupaće na svim većim i manjim događajama u okruženju / Foto: Aleksandar Žunić, GradPrijedor.com Još jedan „Slovenac“ na YU tablama (jeftinije je) – LIBIS 180 / Foto: Aleksandar Žunić, GradPrijedor.com Peter Podlunšek u njegovom „37“ i dalje rekreativno aktivan po svim žiroskopskim osama na zemlji… / Foto: Aleksandar Žunić, GradPrijedor.com …i u vazduhu / Foto: Aleksandar Žunić, GradPrijedor.com Cesna 206 YU-DNZ sada kao amfibija / Foto: Aleksandar Žunić, GradPrijedor.com Zavidna domaće-gostujuća stajanka uz prelet državnih Cesni / Foto: Aleksandar Žunić, GradPrijedor.comThe post Međunarodni spektakl u Prijedoru: Aero-miting na Urijama uz veliku posećenost i atraktivne međunarodne goste appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.