Međunarodni praznik rada uz sindikalne proteste

Izvor: Glas javnosti, 01.Maj.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni praznik rada uz sindikalne proteste

BEOGRAD - Međunarodni praznik rada, 1. maj u Srbiji se danas obeležava uz tradicionalne uranke na izletištima, ali i sindikalne proteste.

Sindikati su pozvali radnike da na 1. maj, umesto da peku roštilj, dođu na protest u centar Beograda i dignu glas protiv pljačkaških privatizacija, malih plata, brutalnog ugrožavanja radničkih prava i tajkunske bahatosti.

Protest je zakazan u podne na Trgu Dimitrija Tucovića, a organizatori su Novi sindikat zdravstva Srbije, Policijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sindikat Srbije i Udruženi sindikat Srbije Sloga.

Prema zakonu neradni dani u Srbiji biće i ponedeljak i utorak, ali će mnogi zaposleni u privatnom sektoru ipak raditi.

Iz inspektorata za rad podsećaju da je prema Zakonu o radu poslodavac dužan da zaposlenima koji rade na praznik dodatno plati 110 odsto dnevnice.

Statistika pokazuje da Srbija ovaj 1. maj dočekuje sa više od 700.000 nezaposlenih i isto toliko ljudi koji žive ispod granice siromaštva.

Kao praznik rada, 1. maj se obeležava u znak sećanja na protest radnika u Čikagu 1886. godine. Stotine hiljada zaposlenih tada je zatražilo osmočasovno radno vreme i zaštitu radničkih prava.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.