Međunarodni praznik rada

Izvor: RTS, 01.Maj.2016, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni praznik rada

Međunarodni praznik rada - Prvi maj obeležava se širom sveta. U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu.
Praznik je ustanovljen u znak sećanja na 1. maj 1886, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme.

Organizatori protesta su zahteve prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma. Kao odgovor, usledila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane. Ishod je bio da su sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni na smrt.
Drugi kongres Radničke internacionale odlučio je da se od 1890. godine - Prvog maja širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. veka dobilo masovne razmere.
Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.
Prvomajske proslava u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, dve godine kasnije.
U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu.
Praznik rada je tokom dugog posleratnog perioda, najmasovnije obeležavan u socijalističkim zemljama, kada su održavane parade i slične manifestacije.
U Srbiji, prethodnih godina, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" organizovali su u protestne šetnje i okupljanja.
Ove godine, Savez samostalnih sindikata Srbije poručio je zaposlenima da, s obzirom na to da Prvi maj ove godine pada na veliki hrišćanski praznik Uskrs, provedu u duhu vekovne tradicije, u krugu najbližih i porodice.
"Ove godine, 1. maj - Međunarodni praznik rada, obeležavamo u danu kada većina pravoslavnih vernika proslavlja Uskrs, najveći hrišćanski praznik, praznik kojim se slavi Isusov povratak u život", navodi se u saopštenju Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Uskrs je, dodaje se, praznik pobede života, Prvi maj - dan radničke i sindikalne borbe.
"I jedan i drugi su simbol stradanja, vizije i borbe za bolji, lepši, pravedniji, slobodniji i humaniji svet", poručuju sindikalci i podsećaju da su prethodnih decenija i godina pozivali i organizovali prvomajska protestna okupljanja i šetnje, ukazujući na nezadovoljstvo zaposlenih sve manjim pravima, sve nižim zaradama i penzijama, opominjući da je nezaposlenost, posebno mladih, ogromna, sa malim izgledima da pronađu dostojan i siguran posao.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Međunarodni dan rada: Slavite li 1. maj?

Izvor: Vesti-online.com, 01.Maj.2016

Praznik je ustanovljen u znak sećanja na 1. maj 1886, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme...Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma...Kao odgovor,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Prvomajski uranak na Paliću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2016

Međunarodni praznik rada 1. maj obeležen je danas i na Paliću tradicionalnim prvomajskim urankom. Organizatori očekuju da će četvorodnevna manifestacija privući, u zavisnosti u vremenskih prilika, oko 50.000 gostiju. Raduju ih popunjeni smeštajni kapaciteti i povećan broj izlagača...Ni prohladno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Prvi maj, 130 godina posle

Izvor: SEEcult.org, 01.Maj.2016

Međunarodni praznik rada, ustanovljen u znak sećanja na čikaške radničke demonstracije 1886. godine, koje su odnele više od 200 života, obeležen je 130 godina kasnije u pojedinim evropskim gradovima sukobima sa policijom – u Parizu i Istanbulu, dok su neke od najvećih prvomajskih manifestacija...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.