Izvor: B92, 22.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan žrtava nasilja

Beograd -- Predsednik Viktimološkog društva Srbije pozvala državu da obezbedi uslove da se slučajevi nasilja efikasnije otkrivaju i rešavaju.

Vesna Nikolić-Ristanović je pozvala žrtvama da ne ćute već da se obrate za pomoć, podršku i informacije odgovarajućim organizacijama i državnim institucijama. Iako u Srbiji još uvek ne postoje zvanični statistički podaci o broju žrtava nasilja, dosadašnja istraživanja pokazuju da gotovo svaki građanin u toku života postane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žrtva nekog od oblika nasilja.

Prema tim podacima, samo trećina svih žrtava prijavi nasilje. Nasilje ostavlja teške psihičke i fizičke posledice na one nad kojima je izvršeno, ponekad dovodi i do smrti, a mali broj žrtava se prijavi policiji, jer akt nasilja najčešće doživljavaju kao sopstvenu sramotu i strahuju od osvete napadača, naglasila je predsednik VIK-a.

Predsednik Savetovališta protiv nasilja Vesna Stanojević velikim problemom je ocenila to što se žrtve iz seoskih i ruralnih sredina, kao i pripadnici marginalnih grupa, gotovo uopšte ne javljaju za pomoć u slučajevima nasilja. Ljudi iz tih sredina, kako je navela, nemaju poverenja ni u državu ni u nevladine organizacije i dodala da je "na selu sasvim normalna stvar tući ženu".

Ona je pozdravila donošenje Porodičnog zakona jer se njime prvi put nasilje u porodici definiše kao društveni, a ne privatni problem, ali i izrazila sumnju da će pravosuđe donositi presude u roku koji je u njemu naznačen, jer, kako je rekla, "zna kako ono funkcioniše".

Povratak u život

Iako ranijih godina žrtve i nisu mogle da očekuju neku konkretnu pomoć, sem sažaljevanja okoline, u poslednje vreme dosta toga se menja na bolje. Od pre tri godine nasilnik može krivično da se goni, a nedavno usvojen Zakon o porodici obuhvatio je i novine kao što su - zabrana prilaska žrtvi, mogućnost da se nasilnik udalji iz stana i upućivanje na obavezno lečenje od alkoholizma.

Pravu pomoć pružaju i nevladine organizacije koje imaju skloništa za žene i decu koja su trpela zlostavljanje, a Savetovalište protiv nasilja u porodici, koje ima 2 prihvatilišta u Beogradu, napravilo je i korak dalje. Svim ženama, koje to žele, omogućeno je da pohađaju kurseve za koje su zainteresovane i da na taj način probaju brže da dođu do posla.

Opširnije u temi Sandre Mandić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.