Izvor: RTS, 25.Nov.2020, 12:51

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine 25. novembar proglasila za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja.
Ovaj datum je odabran kao sećanje na brutalno ubistvo sestara Mirabal, političkih aktivistkinja, koje se dogodilo 1960. godine u Dominikanskoj Republici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Danas u Srbiji počinje i akcija "16 dana aktivizma" koja traje do 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.
Poruka "Nisi sama, prijavi nasilje!" osvanuće na bilbordima širom Srbije, TV kanalima, stambenim zgradama, kao i na društvenim mrežama, pozivajući žene, ali i komšije, rođake i prijatelje, da prijave svaki oblik nasilja nad ženama.
U Srbiji je tokom poslednjih deset godina u porodičnom nasilju ubijeno više od 300 žena.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NISI SAMA, PRIJAVI NASILJE! Danas se obeležava međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2020

Ovaj datum je odabran kao sećanje na brutalno ubistvo sestara Mirabal..Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine 25. novembar proglasila za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.