Međunarodni dan Majke-Zemlje

Izvor: Vostok.rs, 23.Apr.2013, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan Majke-Zemlje

23.04.2013. -

U kalendaru UN 22. april je zabeležen kao Međunarodni dan Majke-Zemlje. Praznik je bio utvrđen na 63. zasedanju Generalne skupštine UN 2009. godine. U rezoluciji je rečeno da je termin Majka-Zemlja prihvaćen u mnogim zemljama i odražava zavinost izmđeu planete, njenih ekosistema i čoveka.

Mart i april su za ekologe udarni meseci. Sasvim nedavno su obeleženi Čas Zemlje, Međunarodni dan vodnih resursa i Dan šuma. Sada je nastupio Dan Majke-Zemlje. Praznik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << koji ponovo omogućava ljudima da se osete ne prosot kao stanovnici svog grada ili sela, već čitave naše planete. Što više bude raznih datuma vezanih za ekologiju, to bolje, tvrdi glavni urednik lista Ekologija.ru Vadim Hominski.

- Tema nam je svima poznata, ali do praktičnih dejstava stvar ne dolazi često kao što bismo hteli. Zato svim opštenarodni datumi privlače pažnju kako građanskog drutšva, tako i predstavnika vlasti, što je najvažnije. Onih samih državnih institucija koje plaćamo kao poresko obveznici. Neka pamte i znaju da su slični sižei važni za građansko drutšvo.

Takvi praznici pomažu da se istrgnemo iz svakodnevne jurnjave i da se zamislimo šta treba da učinimo za očuvanje čitaovg biosistema Zemlje, ističe trener ekološkog načina života Roman Sablin.

- Svaki čovek, svaki građanin može da utiče na ekološku situaciju. Već smo navikli da čekamo neka rešenja od vlade, od biznisa i da mislimo da su nam svi dužni. A da odustane od plastične kese u supermarketu i premesti namirnice u torbu i smanji tako broj kesa može svako. Svaki čovek može da isključi vodu kad pere zube, uštedevši vodne resurse. Treba prelaziti na ekološka sredstva za pranje koja ne sadrže fosfae. Svako može da učestvuje u subotnjim akcijama, u sađenju drveća. Tačnije da radi nešto što smanjuje naše opterećenje na životnu sredinu.

U Rusiji u poslednjoj dekadi aprila po tradiciji odvijaju se razne ekološke manifestacije. Na primer, u Moskvi na subotnje akcije uređenja i ozelenjavanja dvorišta i ulica 20. i 27. aprila izlazi više od milion dobrovoljaca. A 22. aprila Međunarodni dan Majke-Zemlje u 7 ruskih gradova prvi put je protekao u formatu velikog muzičkog roud-šouprograma. U Moskvi, Samari, Jekaterinburgu, Permu, Kazanju, Krasnodaru i Sankt-Peterbrugu su održane masovne akcije za zaštitu planete. Otvaraju se ekološke izložbe, foto i videoinstalacije na temu zaštite životne sredine. Održani koncerti uz učešće popularnih umetnika.

Mihail Aristov,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.