Izvor: B92, 30.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodne oznake za državu Srbiju

Beograd -- Iako su Srbija i Crna Gora u državnoj zajednici živele tri godine, lične karte i pasoši s tim nazivom nikada nisu štampani.

Nova dokumenta, kako je rečeno u MUP-u, biće štampana po usvajanju Vladinog zakona koji predviđa uvođenje elektronske lične karte. Srbija je, inače, među retkim zemljama na svetu koje nemaju prepoznatljive međunarodne oznake, a kao jedna od pominjanih mogućnosti za buduću skraćenicu navodi se SRB.

Posle razdruživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od Crne Gore Srbija više ne može da koristi skraćenicu SCG. Stručnjaci kažu da bi prilikom određivanja nove oznake moglo da bude problema: "Ako uzmeno prvo slovo 's', svako od slova su već zauzeta i Srbija će morati da uzme nešto drugo, kao što je 'SRB' jer je to sada slobodno", kaže Dragan Popović, pomoćnik direktora Zavoda za standardizaciju.

Sličan problem mogao bi da se pojavi i pri korišćenju Internet domena. Mnogi sajtovi i dalje koriste oznaku 'yu', iako je zvanična oznaka CS. Domen SR, koji bi odgovarao Srbiji, koristi država Surinam: "Važno je da domen asocira na državu kojoj pripada, bitno je da počinje na 'S', ali je malo onih koja su preostala, a da podsećaju na Srbiju. Mislim da je ostalo 'sf', 'sd','sw', 'ss'", kaže Zoran Stanojević, komentator nedeljnika Vreme.

Ipak, najveće promene biće u ličnim dokumetima. U ličnim karatama koje se sada koriste piše "Savezna Republika Jugoslavija", ali čak i "Socijalistička Feredrativna Republika Jugoslavija". U policiji kažu da će nove lične karte i pasoši biti štampani po usvajanju Zakona o upotrebi biometrijskih podataka - digitalnih fotografija i otisaka prsta. Zakon je ušao u skupštinsku proceduru, a previđeno je da u roku od pet godina svi imaju takva dokumeta.

Opširnije o ovoj temi možete pročitati ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.