Među srednjoškolcima tek 0,6 odsto Roma

Izvor: Blic, 02.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Među srednjoškolcima tek 0,6 odsto Roma

U Srbiji je u toku upis u srednje škole, a podaci govore da je udeo romske populacije među srednjoškolcima veoma nizak, tek nešto iznad 0,6 odsto.

Prethodne školske godine status srednjoškolca stekla su 502 Roma, što je za 2,5 puta više nego u školskoj 2005/06. godini, objavljeno je u najnovijoj analizi Ministarstva prosvete. Pre tri godine taj podatak je bio još više poražavajući, odnosno srednju školu je upisalo tek oko 200 Roma.

Stručnjaci su analizirali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i rezultate kvalifikacionih ispita ove populacije i u proseku romski kandidati su bili slabiji za tri do četiri boda iz matematike, odnosno za dva do tri boda iz srpskog. Posmatran je i upis po željama i pokazalo se da je odnos između populacionih grupa znatno nepovoljniji za Rome, odnosno oko 60 odsto ukupne populacije upisuje se po prvoj želji, dok je procenat romskih kandidata upisanih po prvoj želji duplo manji.

Izuzetak je 2007/08. godina, kada je zabeležen napredak pa je ta razlika svedena na oko 62,5 odsto za ukupnu populaciju, prema 39,9 procenata za romsku. Na četvorogodišnjim zanimanjima poslednjih godina najviše Roma upisalo je profil medicinska sestra - tehničar (41 kandidat), a zatim ekonomski tehničar (23) i tehničar drumskog saobraćaja (21). Četrnaestoro Roma upisalo je smer turistički tehničar, 13 finansijski tehničar, 12 pedijatrijska sestra-tehničar...

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine u Srbiji je, bez podataka za Kosovo i Metohiju, evidentirano 108.193 Roma, odnosno 1,4 odsto u ukupnom stanovništvu Srbije. Međutim, procene stručnjaka u civilnom i vladinom sektoru su da ih ima između 450.000 i 500.000. Mnogi od njih su raseljeni, žive u nehigijenskim uslovima, ekstemno su siromašni, bez krova nad glavom, bave se prosjačenjem, skupljanjem otpada i većinom nisu ni u evidenciji MUP-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.