Izvor: B92, 29.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Među neobrazovanima najviše Roma

Beograd -- Prema podacima Ministarstva za rad i socijalna pitanja, 71 odsto najsiromašnijih građana Srbije ima samo osnovnu školu ili je čak i bez nje. Među njima je najviše Roma.

U obrazovni sistem i dalje je najteže uključiti romsku populaciju. Tim problemom se, umesto države, uglavnom bavi nevladin sektor. U romskim naseljima retko se mogu videti deca sa knjigama u rukama, a još ređe sa školskom knjižicom i ocenama u njoj. Poneko se i upiše u školu, ali taj boravak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uglavnom kratko traje.

Šesnaestogodišnji Slavoljub kaže da je išao u prvi razred i da je zaključio da mu se ne sviđa. "Ne zanima me škola, zanima me da se šetam, da radim kombinacije, sve tako", kaže on.

Zorica svoju decu nije slala u školu. Nisu prijavljeni, a kako kaže, nije sigurna ni koliko godina imaju.

"Za godine ne znam, kako, pa eto tako, nisam pismena, pa ne znam, nisam išla u školu", kaže Zorica.

U naselju ispod Gazele, ipak, ima i onih koji uspešno završavaju školovanje. Tomica je, kako kaže, ponosan otac.

"U 'Jovan Dučić' mi ide mali, drugi razred, a ćerka mi ide u specijalnu školu, ona je malo bolesna, ali je tamo najbolja učenica", rekao je Tomica.

U pokušaju da romsku decu zadrži u školama, država Srbija je, umesto od početka, krenula od kraja.

Tako su za srednjoškolce stipendije obezbeđene, dok specijalnih programa za osnovce nema.

"Deca u osnovnoj skoli su prepuštena sama sebi, nemaju takvu vrstu podrške kao što je stipendiranje i prepušteni su nevladinom sektoru kroz neke radionice, tako da od toga nema ništa", rekao je on.

Država nema nacionalnu strategiju ni za pomoć najsiromašnijm srednjoškolcima.

Novac za stipendije obezbeđuje se iz Nacionalnog investicionog plana iz godine u godinu.Ti projekti još nisu postali deo sistema.

U obrazovni sistem najteže se uključuju romska deca, posebno ona koja žive u takozvanim kartonskim naseljima.

Samo 10 odsto njih završi srednju školu. Većinu vremena provode na ulicama ili, kao ovih dana, zbog vrućine, u beogradskim fontanama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.