Medijsko opismenjavanje mladih

Izvor: RTS, 22.Mar.2015, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijsko opismenjavanje mladih

Projekat "Internest" već deset godina vodi brigu o talentovanim učenicima i stvaranju uslova za potpunije medijsko obrazovanje. Tema ovogodišnjeg skupa je Medijska pismenost u srednjoj školi. A đaci predlažu da se medisjka pismenost uključi u neki od predmeta društvenih nauka koji uče.
Učenici Trinaeste Beogradske gimanzije za ovaj "Inetrnest" forum analizirali su kako su mediji izveštavalii o okupaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bioskopa Zvezda i blokadi Filozofskog fakulteta.

Zadatak je bio utoliko teži jer u školama medijske pismenosti nema ni u jednom nastavnom predmetu, već sve zavisi od ličnog interesovanja samog profesora. Kao predmet izučava se tek na Univerzitetu.
"Naši zaključci su da su teme poput obrazovanja, kulture u medijima jako zapostavljene, da ne kažem marginalizovane, i da one prosto na tom tržištu informacija ne mogu da se takmiče sa temama poput estrade, sporta, nacionalne politike", kaže Jovana Matejić iz Trineste Beogradske gimnazije.
Projekat je značajan, jer srednjoškolcima otvara nove mogućnosti sticanja znanja, kažu slovenački profeosri.
"Projekat im omogućava slobodno istraživanje. Oni sami mogu da definišu ciljeve i na tom putu se oni uče kako doći do znanja", objašnjava Janez Krek, dekan Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.
Možemo da kažemo da mladi poseduju veliku informatičku pismenost. Vešti su u korišćenju kompjutera, mobilnih telefona.
"Ono što jeste problem, to je pitanje sadržaja - šta je ono čime oni komuniciraju. Osnovna stvar, cilj ovog projekta jeste zapravo kvalitetni sadržaj. Proizvodnja kvalitetnog sadržaja. Naravno, podrazumeva se da bez određenih znanja nema analize ili kritičkog pristupa", ističe Zoran Hamović, predsednik Udruženja "Biblioteka plus" i autor projekta.
Profesor Fakultet političkih nauka u Beogradu Miroljub Radojković kaže da je Srbija zemlja koja već sada ima veću kompjutersku nego medijsku pismenost.
"Ko nije o tome razmišljao može da vidi koliko ima dezinformacija, glasina, prevara, laži na društevnim mrežama, a to je onaj glavni medij koji upravo odgovara generaciji sa kojom mi danas radimo", ističe Radojković.
Zato "Internest" program omogućava stručnjacima različitih oblasti da drže predavanja, konsultacije, seminare, debate prema potrebama učeničkih timova i mentora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.