Medijski fond – odgovor na krizu

Izvor: Politika, 27.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijski fond – odgovor na krizu

Pomoć je namenjena pre svega novinarima koji ostanu bez posla i privatizovanim medijima, kaže Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a

Fond za pomoć novinarima, kao odgovor na sve teži materijalni položaj medija i zaposlenih u glasilima, trebalo bi da bude registrovan sledeće nedelje. Tek kada budu završene formalnosti, sačinjen statut i druga potrebna dokumenta fonda, znaće se precizno ko će i pod kakvim uslovima moći da računa na sredstva iz ovog izvora. Novac će se medijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kućama odobravati kao pozajmica. Ova inicijativa dobila je podršku učesnika na nedavnom okruglom stolu „Kriza i mediji” koji je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Fond jeste novina, jer će se mediji naći u katastrofalnoj situaciji, a pre svega novinari. Otkazi su već počeli i mi takav fond formiramo ne zbog sopstvene promocije već zato što u mnogim redakcijama „gori”. Svi učesnici skupa su podržali inicijativu da se fond osnuje i to pre svega za pomoć novinarima, a potom i medijima.

– Ministar kulture Nebojša Bradić podržao je takvu ideju i rekao da će to ministarstvo izdvojiti sredstva. Istina, nije rekao koliko, jer fond je tek u nastanku. Nadam se da će do 3. maja, kada se obeležava svetski Dan medija, fond uveliko biti registrovan i već funkcionisati. Sa tim se neće odugovlačiti – objašnjava Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a.

Prema preliminarnim predlozima, medijske kuće osnivači fonda obezbeđivali bi određene uloge, a u zavisnosti od visine svog učešća mogli bi da računaju na srazmerne pozajmice u toku godine. Osim na novčanu pomoć države, računa se i na donatore, kako domaće, tako i strane. Istina, predsednica NUNS-a kaže da je dobar deo svojevremene inostrane pomoći ukinut jer se smatra da se Srbija svrstala u red demokratskih zemalja i da eventualnu pomoć treba da obezbedi država.

– Na pomoć iz fonda pre svih mogu da računaju novinari koji su ostali bez posla, a potom i mediji. Preduslov za dobijanje pomoći jeste da su u pitanju potpuno privatizovani mediji, odnosno na sredstva neće moći da računaju mediji u kojima postoji državni kapital. Drugi uslov je da se korisnici sredstava pridržavaju etičkog novinarskog kodeksa – napominje Nadežda Gaće.

Kad je reč o pomoći pojedincima, uslov je i da su članovi NUNS-a. U upravnom odboru fonda morali bi, kako kaže Nadežda Gaće, da budu vrsni ekonomisti i advokati koji će voditi računa da se sredstva namenski raspodeljuju. Po rečima Jelke Jovanović, potpredsednice Udruženja, ovu ideju podržalo je tridesetak redakcija među kojima je i medijsko udruženje „Lokal pres”, a to nije konačan broj.

Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a, kaže da je poslat dopis i drugim redakcijama da se izjasne ne samo da li podržavaju osnivanje fonda, već i da dostave konkretne predloge mera koje bi trebalo da preduzeti kako bi se zaustavio sunovrat medija. Podseća da su predstavnici „Presa”, recimo, predložili da se bar privremeno, dok traje kriza, dopusti oglašavanje alkohola i duvana u medijima koji bi tako obezbedili dodatnr prihode. Reklamiranje piva i vina u štampanim medijima trebalo bi da bude trajno, jer je taj vid oglašavanja, kako kažu, uobičajena praksa u Evropi.

M. Petrić

-----------------------------------------------------------

Petru Popoviću uručena specijalna povelja UNS-a

Specijalna povelja za novinarstvo bez granicaUdruženja novinara Srbijeuručena je jučeu Beogradu Petru Popoviću, penzionisanom novinaru „Politike”.On je bio specijalni izveštač našeg lista iz Afrike i dopisnik iz Londona i Moskve. Jedan je od vrhunskih poznavalaca spoljnopolitičkih prilika, o čemu redovno piše za „Politiku” i NIN.

- U ranoj mladosti, opčinila me je reč. Pomislio sam da moja sklonost pažljivo probranim rečima može biti pouzdana službenica slobode javnog mišljenja. Biti slobodan, idealno je. Imati mišljenje i saopštiti ga, izazovno je. Obećava polemiku. Polemika vodi rasuđivanju. Sloboda javnog rasuđivanja...Čega bi se imalo bojati društvo koje ima javnost, sposobnu i slobodnu da rasuđuje? Neslobodno društvo, slobodno novinarstvo - to je demanti razumu - rekao je Popović.

-List „Student” je bio moj novinarski flert, a „Politika”veza za ceo život,nešto kao ljubav, ali uz premnogo neverstava, uglavnom s njene strane - kazaoje Popović o „najstarijem listu Srbije, koji se i posle dva svetska rata, i sakaćenja tokom nastupa komunističkog režima, ipak vratio na pijedestal jugoslovenske liberalne tribine”.Povodom Dana novinara, koji se obeležava u spomen izlaska prvih novina na srpskom jeziku 1791. godine,u UNS-u je juče predstavljena i „Hronika Udruženja novinara Srbije 1941-2006.” Mila Nedeljkovića.

T. B.

[objavljeno: 28/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.