Medijske slobode u konstantnom padu

Izvor: B92, 29.Apr.2011, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijske slobode u konstantnom padu

Novi Sad -- Rejting Srbije u oblasti medijskih sloboda u konstantnom je padu i i dalje je neostvarena prednost, navodi se u saopštenju Kancelarije vojvođanskog ombudsmana.

Vojvođanski ombudsman ocenio je da potrebna reforma medijskog sektora koja bi uključila sve aktere i medijske scene i medijske publike.

"Rešenja za ova i druga važna pitanja mora da ponudi medijska strategija Srbije u vidu sistemskih rešenja", piše u saopštenju.

Kancelarija vojvođanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ombudsmana je podsetila, povodom Međunarodnog dana slobode medija 3. maja, na poslednji izveštaj Evropske federacije novinara o slobodi medija, u kojem se navodi da u Srbiji medijsku slobodu ugrožavaju nedovoljna bezbednost novinara, loša ekonomska situacija u medijima, loši odnosi između novinara, njihovih poslodavaca ili političara, loš dijalog između profesionalaca, njihovih menadžera i političke elite.

U saopštenju se podseća i na rezultate istraživanja "Manjinski mediji u Vojvodini" iz 2010. godine, koji ukazuju na to da su mediji veoma često izloženi pritiscima, koji pre svega, proizlaze iz jakih političkih krugova i različitih centara moći, da su ekomomski i politički zavisni i da su uslovi za rad gotovo nemogući.

"Ugrožavanju slobode medija doprinosi i izmenjeni Zakon o informisanju koji svojim visokim i drakonskim kaznama predstavlja pretnju novinarima i na posredan način dovodi do (auto)cenzure. Na taj način direktno se onemogućava istinito, pravovremeno i profesionalno izveštavanje", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uoči Međunarodnog dana slobode medija

Izvor: KovinEkspres.rs, 29.Apr.2011

Novi Sad, 29.april 2011. - Međunarodni dan slobode medija koji se obeležava 3. maja, predstavlja još jednu priliku da se javnosti ukaže na trenutni položaj i stepen slobode medija koji čine pokazatelje razvoja jednog društva. Bez garantovane i stvarne slobode medija javnosti ne može biti pruženo...

Nastavak na KovinEkspres.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.