Izvor: B92, 31.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijska scena Srbije

Beograd -- Mediji u Srbiji su u haotičnoj situaciji, tranzicija medijskog sistema nije dovedena do kraja, a kasni i sprovođenje zakona.

Tako je stanje ocenio profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski. Prema rečima profesora Fakulteta političkih nauka Miroljuba Radojkovića, glavna ponuda informativnog programa dolazi od Radiotelevizije Srbije i TV B92. Pritom RTS i dalje "vozi zvaničnu verziju" događaja, dok B92 izbegava "protokolarno novinarstvo", kazao je Radojković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Radojković je rekao da se vraća praksa starog RTS-a da se centralna informativna emisija na toj televiziji produžava za pet ili deset minuta što liči na "Dnevnike" pre 5. oktobra 2000. godine.

Veljanovski je predstavio izveštaj fondacije Konrad Adenauer i Centra za podršku demokratskim institucijama o praćenju ostvarivanja Zakona o radiodifuziji u protekla tri meseca.

Veljanovski je ukazao da je RTS u nedelju emitovao "besomučnu propagandu pozivanja građana na referendum", isto kao i pre demokratskih promena u Srbiji.

Komentarišući rad radio stanica koje imaju dozvolu za nacionalno emitovanje, Veljanovski je kazao da one nastavljaju sa ranijom programskom koncepcijom i da najviše strukturiran program imaju Radio Indeks i Radio B92.

Prema njegovim rečima, izveštaj je potvrdio ranije indicije da je Radio Fokus koncipiran kao medij koji podgreva patriotske strasti i naginje ka podšci Srpskoj radikalnoj stranki, koja je najčešće pominjana partija u njihovom programu, uvek u pozitivnom smislu. Vladajuće stranke se pominju u negativnom kontekstu.

Veljanovski je ukazao da taj radio podstiče na ksenofobiju i netrpeljivost prema drugim narodima, da se u njegovom programu pojavljuje govor mržnje.

Skupu su prisustvovali i članovi Saveta Republičke Radiodifuzne agencije Aleksandar Vasić i Svetozar Cvetković, čija primedba je bila to što je praćeno samo sprovođenje Zakona o radiodifuziji, a ne i ostalih propisa o medijima. Oni su najavili i da će RRA za vikend objaviti izveštaj o sprovođenju Zakona o oglašavanju.

Stanice bez dozvole da prestanu da emitiju

Zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije Aleksandar Vasić očekuje da će do kraja novembra sve stanice bez dozvole prestati da emituju program.

On je novinarima rekao da te stanice nezakonito emituju program od završetka konkursa, ali da im je RRA ostavila mogućnost da same isključe predajnike.

Član Saveta RRA Svetozar Cvetković izjavio je na skupu fondacije Konrad Adenauer da je više od 20 stanica bez dozvole sa teritorije Beograda do sada prestalo da emituje program.

Cvetković je podsetio da u Beogradu ima oko 100 radio stanica, od kojih 60 nisu učestvovale na konkursu za dobijanje dozvola.

Pravilnik o prinudnom izvršenju odluka Saveta RRA o privremenom ili trajnom oduzimanju dozvola za emitovanje programa stupio je na snagu 28. oktobra.

Prema njemu, biće po službenoj dužnosti prinudno prekinuto emitovanje onih stanica koje se same ne ugase.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.