Medenica bez katedre na FDU

Izvor: RTS, 07.Okt.2016, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medenica bez katedre na FDU

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica nije izabran za redovnog profesora Fakulteta dramskih umetnosti, što je deo njegovih kolega protumačio kao posledicu ličnih sujeta i animoziteta na štetu te visokoškolske ustanove. Studenti potpisuju peticiju podrške Medenici.
U otvorenom pismu nastavnicima i saradnicima Fakulteta dramskih umetnosti i Studentskom parlamentu, koje su potpisale Medeničine kolege >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa Katedre za režiju, navodi se da je "ishod ovog glasanja skandalozan i izuzetno štetan za ugled fakulteta u javnosti i ugled svih koji na njemu predaju".

U pismu je navedeno i da sve predočene reference koje profesor Medenica trenutno ima prevazilaze kriterijume za aktuelni izbor u zvanje redovnog profesora, da se radi o vanserijskom teoretičaru, vodećem pozorišnom kritičaru u Srbiji, umetničkom direktoru Bitefa i već sada jednom od evropskih i svetskih autoriteta u svojoj struci.
"Neverovatno je da su lične sujete ili privatni animoziteti bili važniji od činjenica prilikom ovog glasanja. Pitamo se kakve su to kolege kojima ništa nije značila nijedna činjenica iz briljantnog referata komisije za izbor u zvanje redovnog profesora. Kakav je to fakultet koji sebi može da dozvoli ovakav luksuz da ne izabere jednog od svojih najboljih profesora? Kako je moguće iz obesti na listiću zaokružiti protiv i upriličiti poniženje ovakvom kolegi? Šta bi mu rekli da su ga gledali u oči i da je glasanje bilo javno? Kakve bi argumente imali?", navodi se u pismu.
Medenica je za Tanjug rekao da su na Veću FDU imali tanak kvorum i da su višegodišnji loši međuljudski odnosi na fakultetu doveli do izostanka njegovog izbora u status redovnog profesora.
"Ništa drugo nisam mogao da očekujem od kolektiva fakulteta koji tri godine nije uspeo da izabere dekana jedne tako važne obrazovne ustanove", rekao je Medenica.
On je naglasio da ga nije iznenadila odluka kolega.
"Kao profesionalni pozorišni kritičar, nebrojeno puta sam u medijima iznosio stavove o radu mojih kolega koji predaju na fakultetu. Spremili su mi osvetu i sačekali momenat kada smo imali vrlo tanak kvorum na Veću, kako bi me ostavili bez profesorskog angažmana na fakultetu", rekao je Medenica.
On je potvrdio da ima obećanje uprave fakulteta da će u najkraćem roku biti ponovo raspisan konkurs za redovnog profesora, a da će u međuvremenu njegov status biti premošćen na zakonski način.
"Verujem da će sledeći put veći broj kolega biti na Veću i da lični animoziteti i poremećeni ljudski odnosi neće odlučivati o nečijoj stručnosti za rad na fakultetu", rekao je Medenica.
Istakao je da mu veoma znači podrška kolega, studenata, javnosti uopšte i da veruje da će se sve razrešiti.
Medenicu su prošle godine studenti izabrali za jednog od tri najbolja profesora u Srbiji. Od oktobra 2015. on obavlja funkciju umetničkog direktora Bitefa.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.