Medalje i za više od matematike

Izvor: RTS, 26.Jul.2019, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medalje i za više od matematike

Učenici Matematičke gimnazije, osim na takmičenjima iz matematike, fizike, informatike osvajaju nagrade i na takmičenjima iz srpskog jezika i književnim olimpijadama. Oni koji studije nastave u inostranstvu, tokom raspusta drže kurseve svojim mlađim kolegama. A oni koji su već stekli zavidnu karijeru, često doniraju školu.
Osim matematikom, učenici Matematičke gimnazije neretko se bave i sportom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << muzikom, glumom. Dobar spoj sa nagradama na međunarodnim takmičenjima za odlazak na školovanje na prestižne univerzitete. Aleksa Milivojević odlazi na Prinston, gde će se i dalje baviti i matematikom i atletikom.

"To će biti veoma izazovno. Verujem da ću imati priliku da upoznam puno stvari i ljudi. Nastaviću da se bavim sportom. Nastaviću istim intenzitetom kao i do sada, naravno imaću druge izazove tokom naredne godine pa će to morati da se uklapa, ali to je podjednako bitno kao i akademski razvoj", kaže Aleksa, osvajač zlatne medalje na Matematičkoj olimpijadi u Velikoj Britaniji.
Najbolja matematičarka u Evropi Jelena Iavnčić ima još godinu dana da odluči gde će da nastavi studije.
"Svake godine odem na nekih pet takmičenja ili četiri i osvojim medalje. Ja sam plivala dugo vremena i sada idem jednom nedeljno, rekreativno. Išla sam u muzičku školu, sviram klavir", kaže Jelena, osvajač zlatne medalje na Matematičkoj olimpijadi u Velikoj Britaniji.
Pavle ostaje u Srbiji gde će studirati dva fakulteta - Matematički i Računarski. Zato je gluma ostala po strani.
"Nekad sam išao na glumu. To je nekad više bilo kao hobi, kao zabava. Hteo sam da probam nešto drugačije. Kada sam krenuo ozbiljno da se takmičim, nisam mogao da izbalansiram, pošto je to već u tom trenutku tražilo da budem mnogo ozbiljniji u tome", kaže Pavle Martinović, osvajač zlatne medalje na Matematičkoj olimpijadi u Velikoj Britaniji.
Kažu da će školu pamtiti još po nečem.
"To je jedno mesto gde sam za šest godina naučio nešto mnogo više od same matematike. Možda da te neke lekcije koje su bile između časova i na odmorima su možda ono najbolje što nosimo iz ove škole", rekao je Aleksa Milivojević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.