Maturantski ples u ritmu Štrausa

Izvor: Blic, 22.Maj.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maturantski ples u ritmu Štrausa

Maturanti iz Srbije zajedno sa svojim vršnjacima iz još osam evropskih zemalja na pedesetak gradskih trgova plesalo je juče tačno u podne maturski ples - kvadril. Na ovaj način učenici završnih razreda srednjih škola proslavili su završetak školske godine u okviru manifestacije „Ples sa Evropom“.

U centru Niša zaplesalo je preko hiljadu niških maturanata. Obučeni u narandžasto, sa belim kišobranima u rukama, plesali su zajedno sa svojim vršnjacima iz devet evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemalja. Pre nego što je započeo osmominutni ples, uživo se oglasio Radio Slovenije, koji je na svojstven način pozdravio maturante širom Evrope.

- Zabavno je bilo uvežbavati koreografiju, koja nam nije oduzela puno vremena, spremili smo je za svega četiri časa. Zaista je lepo što smo se svi maturanti iz različitih škola okupili na jednom mestu - izjavila je Sandra Perić, maturantkinja gimnazije „9. maj".

Svi zajedno plesali su uz muziku kvadrila, pravili razne figure pod nadzorom svog plesnog učitelja. Nakon pet igračkih slika bili su nagrađeni aplauzom prisutnih građana koji su se okupili u velikom broju.

- Srećna sam što je sve ovako slatko ispalo. Lepo smo se družili i uživali u plesu. Cela generacija je nasmejana i vesela. Mislim da smo na najlepši način pozdravili grad, kao i naše drugare širom Evrope - rekla je Ana Vasić, maturantkinja Prehrambeno-hemijske škole.

U maturskom plesu na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu stari ples „učetvoro" odigralo je i 1.036 kraljevačkih maturanata iz svih gradskih srednjih škola. Bar još toliko roditelja, prijatelja prolaznika i znatiželjnika je pozdravilo najstarije srednjoškolce koji su u parovima oko čuvenog kraljevačkog „Milutina" ponovo napravili srce šaljući i na taj način poruku u svet.

- Dobar je osećaj biti deo nečega tako lepog. Biti deo priče koju iz godine u godinu priča sve više mladih u Evropi poverili su nam se Dejana iz Šumarske i Miloš iz Gimnazije, uz opasku da su od pre dve sedmice „u šemi" i da im je ovo prvi zvanični ples. Maturante je pozdravio predsednik Skupštine grada Tomislav Ilić poželevši im uspešan nastavak školovanja na fakultetima i svu sreću u budućem životu. Maturski ples je završen igranjem narodnog kola na Gradskom trgu.

Parada maturanata „Ples sa Evropom" održana je i u Pirotu pod nazivom „Sklanjaj se, idu maturanti" na Trgu pirotskih oslobodilaca, a učestvovala su 594 maturanta svih šest pirotskih srednjih škola, a posle plesa pred velikim brojem građana počela je žurka na trgu.

Maturantskoj paradi pridružili su se i učenici završnih razreda svih šest srednjih škola u Užicu. Njih 680 na Trgu partizana zaplesalo je po već prepoznatljivim taktovima. Dečaci su bili odeveni u crne, devojke u narandžaste majice, a koreografija je upotpunjena belim kišobranima.

Uz zvuke Štrausove operete „Slepi miš" plesali su i maturanti tri gornjomilanovačke srednje škole na Trgu kneza Mihaila.

Svake godine manifestacija „Maturski ples", koja je krenula iz Slovenije obara, prethodnih rekord. Prošlogodišnji rekord zabeležen u Ginisovoj knjizi postavilo je 27.800 maturanata širom Evrope, što je za 340 učesnika više nego 2008. godine.

Užice

Jagodina

Pirot

Kraljevo

$(document).ready(function(){ $('#article_gal').show(); $('#article_gal_thumb').slideDown(200); $('#article_slide').cycle({ fx: 'fade', speed: 0, timeout: 0, pager: '#article_gal_thumb ul', pagerAnchorBuilder: function(idx, slide) { thumb = $('img',slide); var src = thumb.attr('thumb'); var title = thumb.attr('title'); return ''; // generisi navigaciju } }); $("#simplePrevious").addClass("disabled"); $("#article_gal_thumb").jCarouselLite({ btnNext: "#simpleNext", btnPrev: "#simplePrevious", circular: false, visible: 6 }); }); $(function() { $("a[rel=intext_gallery_411]").lightBox({containerResizeSpeed: 450 }); //$('.knowledge').tipsy({gravity: 's', fade: false}); });

Letovanje na poklon

Oko 700 jagodinskih maturanata plesalo je kvadril uz muziku Štrausove operete, a kako je saopšteno, u Jagodini će i ove godine svi maturanti na poklon od lokalne samouprave dobiti letovanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.