Maturanti sami odlučuju o izboru zanimanja

Izvor: Politika, 15.Jun.2013, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maturanti sami odlučuju o izboru zanimanja

Zahvaljujući programu profesionalne orijentacije roditelji sve manje utiču na izbor zanimanja svoje dece

U 734 škole širom Srbije i 97 kancelarija za mlade, ovih dana uspešno je završen projekat „Profesionalna orijentacija na prelasku u srednju školu”, nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i ministarstava prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i omladine i sporta.

Program je do sada uključio oko 65.000 učenika završnih razreda osnovnih škola >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i oko 10.000 mladih kroz kancelarije za mlade, a plan je da se do 2015. godine uključe đaci i nastavnici iz svih 1.104 škola i 124 kancelarija za mlade u kojima pomažu i studenti Fakulteta političkih nauka i Filozofskog fakulteta UB.

– Program je namenjen učenicima sedmih i osmih razreda, a ideja je da se deca što ranije opredele za buduće zanimanje, u skladu sa svojim interesovanjima i sposobnostima, ali na osnovu informacija sa tržišta rada. To često nije slučaj. Na njihovu odluku utiču roditelji, pa se događa da đak upiše Medicinsku školu iako se plaši krvi. Ideja je da osnažimo dete da odluči i stane iza te odluke – priča menadžerka projekta mr Marija Radovanović.

Po njenim rečima, formiran je i „Klub 500 plus”, kojeg čine privatna, ali i državna preduzeća, primera radi sva preduzeća čiji je osnivač grad Beograd, u koja su maturanti odlazili na „realan susret sa svetom rada”.

– Suština projekta jeste radioničarski rad sa učenicima, gde đak samostalno donosi odluku, a onda je proverava u razgovoru sa vršnjacima, roditeljima, nastavnicima i najvažnije – kroz posete preduzeću. Učenici imaju mogućnost da se informišu o željenoj profesiji, upoznaju sa putevima školovanja, pogledaju radno mesto, razgovaraju sa ljudima koji se bave određenim zanimanjem – objašnjava sagovornica.

Tako je za Dan devojčica, 26. aprila, 500 učenica otišlo u 68 preduzeća koje vode uspešne žene, sa ciljem da se upoznaju sa netipičnim profesijama kojima se žene bave. Ovo je inače tradicionalna manifestacija koja se održava u evropskim zemljama svake godine.

Na zahtev škola, ove godine je prvi put održan i Dan dečaka, pa su mladi odlazili u firme sa zanimanjima koje pretežno obavljaju žene, poput vrtića ili kozmetičkih salona. Osnovci su odlazili i u srednje škole i učenička preduzeća, a lokalne samouprave su podržale sajmove obrazovanja na kojima su srednjoškolci predstavljali osnovcima svoje škole.

Kako objašnjava Radovanović, bilo je i situacija kada đak sam traži da se u program uključi njegov roditelj, jer postoji sukob mišljenja oko izbora budućeg zanimanja.

– Jedan maturant je želeo da njegovi roditelji saznaju nešto više o zanimanju inženjer zvuka, jer je to bilo ono što ga je najviše privlačilo. Na kraju su i jedni i drugi bili iznenađeni onome što su saznali i naučili, a roditelji su odustali od ideje da im sin po svaku cenu upiše ekonomsku školu i kasnije studira ekonomiju – priča sagovornica.

GIZ je inače organizacija koja je u Srbiji prisutna od 2000. godine, a Nemačka je najveći bilateralni donator naše zemlje sa oko 1,2 milijarde evra u poslednjoj deceniji.

S. Gucijan

objavljeno: 15.06.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.