Izvor: Blic, 17.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matične ćelije umesto silikona

Matične ćelije umesto silikona

Naučnici u Japanu tvrde da su uspeli da povećaju ženske grudi koristeći salo i matične ćelije. Ova tehnika koristi masne naslage sa stomaka obogaćene matičnim ćelijama. Stručnjaci se nadaju da će nova metoda dati ženskim grudima prirodniji izgled, za razliku od veštačkih implantata koji su punjeni silikonima.

Dr Kotaro Jošimura sa Univerziteta u Tokiju sa svojim timom kombinovao je matične ćelije sa ćelijama masnog tkiva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a zatim ih ubrizgavao u grudi pacijentkinja. Tim ženama nove grudi su mekane i prirodne, ali se još uvek ne zna njihov rok trajanja.

Za vreme operacije hirurzi isisavaju ćelije sala iz stomaka ili bedara, i onda se u tu kašu dodaje veći broj matičnih ćelija nego što je uobičajeno. To su takozvane master ćelije koje su sposobne za proizvodnju novih masnih ćelija. Kada se obogaćena mešavina matičnih ćelija kombinuje sa normalnim masnim tkivom, može se ubrizgati u predeo grudi.

- Matične ćelije u estetskoj hirurgiji nisu ništa novo. Mi ih koristimo za povećanje polnog organa, rekonstrukciju lica (uvećanje jagodica) i šaka. Matične ćelije uzimamo iz krvotoka pacijenta, uzgajamo ih u laboratoriji i stavljamo u posebne kalupe. Kod povećanja grudi matične ćelije se ne preporučuju, ne zato što može doći do komplikacija nego grudi ne izgledaju lepo kao kada su napunjene silikonima. Takođe, to je ogromni trošak - objašnjava za 'Blic' dr Dejan Milutinović, estetski hirurg iz ordinacije 'Perfekt'.

Sličan stav imaju i britanski hirurzi. Njih malo brine ova procedura jer, kako kažu, bilo bi nekorektno da grudni implantat može da nastane samo iz matičnih ćelija i premeštanja sala, što nije nova procedura. Oni podsećaju da nova metoda može dovesti do komplikacija i neprirodnog oblika grudi. Ipak, bivši predsednik Britanskog udruženja hirurga plastične hirurgije rekao je da ne bi trebalo prestati sa radom na ovoj novoj tehnici.

S. T.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.