Matematička gimnazija, seniori spremaju juniore za zlatne medalje

Izvor: RTS, 23.Jul.2019, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matematička gimnazija, seniori spremaju juniore za zlatne medalje

Da učenici Matematičke gimnazije na međunarodnim takmičenjima osvajaju medalje, više i nije vest. Ali je vest da su na šezdesetoj Matematičkoj olimpijadi, sa tri zlata, srebrom i dve bronze postigli do sada nabolji plasman.
Najbolja među najboljima. Od maksimalnog broja bodova, Jelenu Ivančić je delio samo jedan. Bolje je uradila zadatke i od svojih drugara iz ekipe.

"Ovo je zlatna medalja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << To sam osvojila znači u pojedinačnoj konkurenciji 110 zemalja, a ova je Mirhazani za najbolju devojku u Evropi. U suštini, oni je dele svake godine po kontinentima za najbolju devojku", rekla je Ivančićeva, učenica Matematičke gimnazije.
Za neke od naših matematičara medalja iz Britanije ima poseban značaj.
"Ove godine sam završio Matematičku gimnaziju. Ovo je bilo moje poslednje takmičenje, tako da je ova zlatna medalja nekako ono što je zapečatilo ceo moj takmičarski period", ispričao je Aleksa Milojević.
Pavle Martinović, još jedan od osvajača zlatne medalje kazao je da je prošle godine isto osvojio zlato na Matematičkoj olimpijadi.
"I sad je smatram da je to najveći uspeh koji može da se postigne u ovakvim krugovima pošto je to najveće takmičenje iz te takmičarske matematike na svetu", kaže Martinović.
I debitanti su se vratili sa medaljama.
Vladimir Viktor Mirjanić, osvajač bronzane medalje rekao je da mu je sve bilo drago upravo zbog toga što je to bilo jedino bitno međunarodno takmičenje na kojem je prošao.
"Trudio sam se da doprinesem našem timskom plasmanu, i zadovoljan sam svojim uspehom prilično, sad ne znam kako su drugi zadovoljni mojim uspehom", ispričao je Miloš Milićev, osvajač srebrnog odličja.
Jovan Tomanović, osvajač bronze, Matematičku olimpijadu pamtiće po tome što je uspeo da uradi jedan zadatak koji je rešilo svega pet posto ljudi, ali i da je uspeo da loše pročita zadatak koji je rešilo više od pola učesnika.
Ekipno, osvojili su deveto mesto, što je, računaju u školi, do sada najveći uspeh.
"Jelena i ovi momci su stvarno fantastični. Nove generacije dolaze, imaćemo još ovakvih rezultata, ali teško je verovati u dogledno vreme da može ovako nešto da se ponovi", naveo je Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije u Beogradu.
Da bi obezbedili naslednike, zajedno sa svojim profesorima, pomažu mlađim kolegama smišljajući zadatke za juniorska takmičenja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.