Izvor: B92, 27.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matematička gimnazija o školarinama

Beograd -- Matematička gimnazija iz Beograda saopštila je da cenu upisa samofinansirajućih učenika određuje Ministarstvo prosvete.

Gimnazija navodi da roditelji dobrovoljno odlučuju da li će njihova deca pohađati tu specijalizovanu nastavu. To je odgovor te gimnazije nakon jučerašnje odluke Ministarstva prosvete da se ukine plaćanje školarine u mentorskim odeljenjima u Matematičkoj gimnaziji i da učenici tog odeljenja pohađaju nastavu kao i ostali učenici te škole.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U saopštenju škole podseća se da je rad mentorskih samofinansirajućih odeljenja odobrilo Ministarstvo prosvete i sporta 1997. godine po ceni od tadašnjih 3.000 nemačkih maraka (oko 1.500 evra), i da se učenici upisuju na osnovu konkursa, koje takođe određuje Ministarstvo.

"Na osnovu toga roditelji dobrovoljno odlučuju da li žele da njihova deca koja se nisu kvalifikovala u budžetska odeljenja, pohađaju specijalizovano mentorsko odeljenje", navela je gimnazija.

Podseća se da je Matematička gimnazija institucija od posebnog značaja za Srbiju, narod i društvo.

"Zbog toga osuđujemo sve pokušaje medijskih manipulacija, ograđujemo se od svih nedobronamernih napada i stvaranja krajnje jednostrane, iskrivljene medijske slike", navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik Školskog odbora, mr Srđan Ognjanović.

Društvo matematičara Srbije u svom današnjem saopštenju istaklo je da će i dalje podržavati Matematičku gimnaziju i sve druge škole koje "čine nastavu matematike i prirodnih nauka boljom i kvalitetnijom.

Savet roditelja gimnazije danas je, takođe, saopštio da pruža podršku upravi škole i da 14 roditelja učenika mentorskog odeljenja "svojim delovanjem nanosi štetu ugledu škole, kao i da je jedan od osnovnih motiva za to "izbegavanje ugovorne obaveze prema školi".

Međutim, roditelji dece koja idu u mentorsko odeljenje, najavili su ranije krivičnu prijavu protiv direktora gimnazije, nadležnog ministra, pomoćnika ministra za srednje obrazovanje i gradskog prosvetnog inspektora zbog nezakonite naplate školarine u toj gimnaziji i zloupotrebe službenog položaja.

Oni su naveli da su njihova deca upisana kao redovni đaci, dok se u gimnaziji vode kao vanredni i plaćaju godišnje školarinu od 150.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.