Matematičari iz 25 zemalja u Beogradu

Izvor: RTS, 29.Jul.2019, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matematičari iz 25 zemalja u Beogradu

U Beogradu ove nedelje borave mladi matematičari Evrope – doktorandi ili oni koji su tek završili doktorske studije. Razlog dolaska – Evropski susret mladih statističara Evrope. Stigli su iz dvadeset i pet zemalja.
Mladi matematičari okupljaju se svake druge godine da bi videli šta su nova dostignuća nauke kojom se bave. Ovogodišnje teme su teorijska verovatnoća, teorijska statistika kao i mašinsko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << učenje, danas veoma popularno.

"Ovo je neka vrsta ispita gde bi trebalo da istražujete, trebalo bi da se prilagodite drugim ljudima iz drugih oblasti, i da znate kako da objasnite svoje istraživanje", kaže Jolanda Lariba sa Univerziteta Valjadolid.
"Tri su razloga što sam ovde – razmena znanja i istraživanja koja radimo, umrežavanje i upoznavanje istraživača, i da upoznam Srbiju", naveo je Lukas Rajkovski sa Univerziteta u Varšavi.
"Govoriću o gruboj proceni. Na tome sam radio godinu i po dana, pa ću izneti rezultate do kojih sam došao", najavio je svoj nastup Aršah Minasjan sa Državnog univerziteta Jerevan.
Matematika se u našoj zemlji baštini u Matematikoj gimnaziji, Matematičkom Institutu SANU i našim matematičkim fakultetima.
"Ja sam bila učesnik na prethodnoj konferenciji i ona mi je mnogo značila u mojoj međunarodnoj karijeri. I zato smo i dobili ovo člasntvo", kaže docent Bojana Milošević, predsednik Organizacionog odbora.
"Svaka nova konferencija, svaki novi skup predstavlja jedan korak napred ka daljoj internacionalizaciji našeg fakulteta", navodi prof. Zorica Stanimirović, koordinator za međunarodnu saradnju.
Ministar prosvete Mladen Šarčević ističe da se Srbija zemlja dobrih matematičara i da ima drugu tradiciju učenja matematike. 
"Njeni univerziteti su visoko rangirani na Šangajskoj listi najviše zahvaljući matematičkoj nauci", objašnjava Šarčević. 
A da bi nauka bila još popularnija, osim organizacije i učešća na međunarodnim skupovima i projektima, u planu je formiranje mreže centara za promociju nauke.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.