Master sa zadrškom

Izvor: Politika, 18.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Master sa zadrškom

Nova-stara diploma pripašće svima koji su završili studije u najmanje petogodišnjem trajanju uz odbranjeni diplomski rad. – Akademci nezadovoljni, najavili blokadu fakulteta i rektorata

Novi Sad – Zvanje mastera pripašće svima koji su stekli VII-1 stepen stručne spreme posle studija koje su trajale najmanje pet godina i uz odbranjen diplomski rad. Kad je reč o diplomcima koji su završili studije koje traju kraće od pet godina, svaki fakultet će pojedinačno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << utvrđivati da li te studije odgovaraju akademskom nazivu master na osnovu upoređivanja prethodnih i sadašnjih studija. Ovo je epilog višenedeljnih rasprava na temu izjednačavanja diploma, kako su juče u Novom Sadu presudili rektori, dekani i predstavnici svih fakulteta s državnih i privatnih univerziteta u Srbiji. Oni su na sednici Konferencije univerziteta Srbije usvojili "Predlog kriterijuma za usaglašavanje naziva stečenih prema propisima koji su važili do 30. septembra 2005. godine sa zvanjima koja se stiču po bolonjskom procesu".

U prvom stavu ovog predloga konstatovano je da "lice koje je steklo ili stekne odgovarajući akademsko, stručno ili naučno zvanje, prema propisima koji su važili do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju, zadržava pravo na njegovo korišćenje u skladu s propisima prema kojima ga je steklo".

KONUS je odlučio i da predloži Vladi Srbije da od republičkog parlamenta zatraži autentično tumačenje 127 člana Zakona o visokom obrazovanju, "u smislu da lice koje je steklo zvanje prema ranijim propisima ima ista prava kao oni koji će steći zvanje po novom".

Takođe je predloženo da "ukoliko lice – koje je steklo odgovarajuće zvanje prema propisima koji su važili do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju – želi da zameni stečenu diplomu novom diplomom može tražiti od fakulteta na kojem je stekao da mu u postupku i pod uslovima propisanim opštim aktima tog fakulteta utvrdi da ranije stečena diploma odgovara nekom od zvanja koje predviđa novi zakon".

Fakulteti koji budu izdavali nove, odnosno verifikovali stare diplome, zaključeno je, moraće da "upoređuju trajanje studija", a to kako je KONUS prihvatio znači:

"Zvanje master može se utvrditi za lice koje je steklo VII-1 stepen stručne spreme, odnosno završilo studije u najmanje petogodišnjem trajanju i odbranilo diplomski rad."

Ova odredba je izazvala veliko polemiku i neodobravanje studenata, pa su ispred sale u kojoj se održavao sastanaka počeli da skandiraju "Lopovi, lopovi", nakon čega im se predsedavajući profesor Dejan Popović, rektor Beogradskog univerziteta, obratio zamolivši da ne skandiraju i vređaju iza vrata, već da se pridruže profesorima i uzmu učešće u radu.

Za diplomce koji su završili fakultet u "trajanju kraćem od pet godina utvrdiće se da li fakultet odgovara akademskom zvanju master na osnovu usklađivanja sadržaja i ciljeva prethodnog i novih studijskih programa i utvrđivanjem vrednosti i obima završnog rada, kao i upoređivanjem ukupnog opterećenja lica tokom savladavanja završenih osnovnih studija".

Student sociologije iz Beograda Matija Medenica, predstavnik studenata koji su protestovali, najavio je da će ako se "ne izjednače diplome stečene po starom režimu studija sa master diplomama, kao što je to pre dve godine učinjeno u Hrvatskoj i ove jeseni u Sloveniji, studenti od narednog ponedeljka blokirati svoje fakultete i rektorate".

Profesor beogradskog Pravnog fakulteta dr Sima Avramović se usprotivio izjednačavanju starih sa master diplomama pošto, kako je rekao, master studije podrazumevaju godinu više od osnovnih studija.

– Ako je neko ovim zakonom oštećen, onda su to magistri, a ne diplomirani pravnici ili ekonomisti. Novim zakonom magistarske studije neće postojati – istakao je Avramović.

Nadovezujući se na njegovu diskusiju, dekan Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda dr Branislav Kovačević je ocenio da je insistiranje studenata koji studiraju po starim propisima na izjednačavanje sa master diplomama – neozbiljno.

– Ja mogu da vam izdam hiljadu diploma koje niste zaradili, ali pitam vas šta će biti kad budete počeli da radite, a ne budete znali da obavljate posao, jer za njega niste osposobljeni... Dobićete odmah otkaz – kazao je dr Kovačević.

Iako nije student, među učesnicima protesta se isticao Zoran Petakov, funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine. Na pitanje novinara da li je njegovo učešće na protestu u kontekstu predizborne kampanje, Petakov je kazao da nije, već da su ga "zamolili da pozajmi razglas".
M. Laketić

-------------------------------------------------------------------------

Master je moj, samo mi ga daj

Istovremeno sa održavanjem sednice skupštine KONUS-a juče je na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu održan studentski protest zbog osporavanja principa Rektorskog saveta po kome postoje uslovi za izjednačavanja zvanja diplomirani sa zvanjem master.

Organizatori protesta, Studentska unija Srbije, Savez studenata Beograda i Udruženje studenata sa hendikepom ponovili su zahtev za izjednačavanje prava i diploma.

– Ovim protestom još jednom podsećamo da su stare studije podjednako opterećivale studente kao i novi master studijski programi. Borimo se za jednaka prava na tržištu rada i prilikom upisa na doktorske studije– objasnio je pi-ar protesta Simon Simonović.

Okupljenima se pridružila kolona studenata FPN-a i FON-a koji su na protest krenuli peške sa Voždovca. U putu su se sastali sa akademcima sa Ekonomskog fakulteta, a onda su svi zajedno stigli na Plato udruživši se sa kolegama sa medicine, filozofije, filologije...

Studenti su objasnili da, ako se raniji diplomci ne izjednače sa masterima, praktično će se ravnati sa bačelorima. Kako su istakli, u tom slučaju generacijama sa VII 1 stepenom stručne spreme više neće moći da rade one poslove koje im je garantovala stara diploma. Tako diplomirani pravnik više ne bi mogao da bude sudija, niti bi mogao da upiše doktorske studije.

Za vreme trajanja protesta nije bila poznata odluka KONUS-a, ali su studenti, strahujući od mogućeg nepovoljnog ishoda, poručili da neće odustati od svojih zahteva. Protest su završili šetnjom oko zgrade Rektorata, Knez-Mihailovom i Vasinom ulicom, da bi se ponovo vratili na Studentski trg gde su se zaustavili ispred Rektorata uzvikujući: "Hoćemo master". Organizatori su najavili inicijativu za izmenu Zakona o visokom obrazovanju kako bi se promenile sve nedorečenosti kad je reč o ekvivalenciji.
J. Stevanović

-------------------------------------------------------------------------

Šta kaže Zakon o visokom obrazovanju

Sporni član 127 Zakona o visokom obrazovanju koji će biti upućen Skupštini Srbije na razmatranje doslovce glasi:

"Lice koje je steklo odgovarajući akademski, stručni ili naučni naziv prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona zadržava pravo na njegovo korišćenje u skladu sa propisima prema kojima ih je steklo.

Lice iz stava 1. ovog člana može tražiti od visokoškolske ustanove u kojoj je steklo naziv da mu u postupku i pod uslovima propisanim opštim aktom visokoškolske ustanove, a u skladu sa kriterijumima za usklađivanje stečenih naziva koje propisuje Konferencija univerziteta, utvrdi da ranije stečeni naziv odgovara nekom od naziva iz člana 95 ovog zakona".

U Raspravi se takođe čulo i da ukoliko dođe do izjednačavanja zvanja – nema potrebe za izdavanjem novih diploma, iako i taj argument zakon demantuje: "Kada visokoškolska ustanova utvrdi odgovarajući naziv, izdaje novu diplomu u skladu sa ovim zakonom".

Inače, Zakon o visokom obrazovanju razlikuje:

– studije prvog stepena: osnovne akademske studije i osnovne strukovne studije – bačelor i bačelor (appl)
– studije drugog stepena: diplomske akademske studije – master, specijalističke strukovne studije i specijalističke akademske studije i
– studije trećeg stepena: doktorske akademske studije (ph. d).

[objavljeno: 18.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.